Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Taş Devrine Ait İnsan ve Çocuk Kemikleri Bulundu

Araştırmacılar ulaşılması güç olan mağara içlerinde toplam 13 kemik ve kemik dokusuna rastladılar. Bunların 10’u yetişkin, 3’ü ise çocuk  kemikleriydi. İçlerinde ayak ve kafatası kemikleri bulunuyordu.

0 669

Sürpriz buluş Knocknarea bölgesinin Taş Devri’ne ait yaşamsal varlığını belgeliyor.

İrlanda’da Sligo Teknoloji Enstitüsü’nden arkeologlar şehir yakınındaki Knocknarea tepelerindeki küçük bir mağarada, taş devrinde yaşamış yetişkin ve çocuk kemiklerini keşfettiler.

taş devri mağara

Radyokarbon tarihlemesi  / Karbon 14 Metodu kemiklerin 5.500 yaşlarında olduğunu gösteriyor.

Bu buluş Knocknarea bölgesinin cilalı taş devriyle bağı ve tarih öncesi “excarnation” (cesetin çürümesi, cisimsel bozunma, ekskarnasyon –çev.) olayı için önemli ve yeni bir kanıt teşkil ediyor.

Araştırmacılar ulaşılması güç olan mağara içlerinde toplam 13 kemik ve kemik dokusuna rastladılar. Bunların 10’u yetişkin, 3’ü ise çocuk  kemikleriydi. İçlerinde ayak ve kafatası kemikleri bulunuyordu.

Yetişkin 30-39 yaşlarındayken çocuğun kemikleri 4-6 yaşı gösteriyordu. Cinsiyetlerse belirlenemedi.

Sligo TE’nden Dr. Marion Dowd bunun oldukça heyecan verici bir buluş olduğunu belirtti. “Küçük miktarda bir buluntu olabilir ama büyük sonuçlara ulaştıracaktır.” diye konuştu.

Keşfi gerçekleştiren Thorsten Kahlert ise “Küçükçe bir mağaranın içini gözlemliyordum, o sırada yerdeki bir şey dikkatimi çekti. Yakından bakınca bunun insan ayağına ait kemikler olabileceğini anladım.” dedi.

taş devri

Belfast Queen’s University’den arkeolog Dr.Catriona MacKenzie insan kemiği analizi uzmanlığını bu kemikler üstünde ileri analiz yaparak kullandı.

İlgili Yazılar

Buluşun hemen sonrasında Dr.Dowd Milli Anıtlar Kurulu’na müracaat ettti.

Kurul Sligo TE’nün iki uzmanıyla beraber acil bir kurtarma kazısı başlatarak kemiklerin daha fazla çevresel hasar görmemesi için çıkarılmasını sağladı.

Thorsten, “Bu noktaya ulaşmak için karın üstü mağara içinde sürünüp daha geniş olan pasaja kadar geçmeniz gerekiyor.” dedi. “Tamamen doğal oluşum mağarası ama emeklemeden ilerleyemiyorsunuz.”

Dr.Dowd ise, “Çok ilginç olan diğer bir şey de, yetişkinin çocuk olandan üç yüz yıl önce orada bulunmuş olması.”

Dr Dowd’a göre kemiklerin böyle az sayıda olmasının mağaranın bir ceset çürütme yeri olarak kullanıldığını akla getiriyor. Yani ölü mağaraya bırakılıp bekleniyor, bir süre sonra kemikleri alınıp başka bir yere götürülüyor, bu esnada az miktarda kemik istenmeden geride kalmış olabiliyor.

Dr. Dowd, Sligo-Leitrim bölgelerinin mağara yönünden oldukça zengin olduğunu ama çok azının arkeolojik olarak araştırıldığını söylüyor.

mağara insanı

“Tarih öncesinde, insanlar ölünce cesetleri mağaralarda bırakılıyor, bir iki yıl sonra dokular eridikten sonra kemik parçaları alınıp başka bir yerlere götürülüyordu.”

“Bu durumda, Taş Devri’nde yaşamış insanların, ölülerini uzun ve zahmetli bir tırmanışın ardından bu tepelerdeki mağaralara bıraktıklarını, birkaç sene geçince geri gelip ölünün kemiklerini alarak şimdilik bilmediğimiz başka bir yerde sakladıklarını gözümüzde canlandırabiliriz. Bu saklama yeri bir olasılıkla Knocknarea zirvesindeki anıtlar olabilir. Mağaradaysa yalnızca ufak tefek az sayıda parçalar kalıyor ve üzerinde durulmuyordu.”

__________________

Haber Düzenleme: Meray Şen

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More