Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mısır’da Bulunan Bir Manastırda Ortaçağ Kıpti Duvar Resimleri Ortaya Çıkarıldı

0 587
Kahire yakınlarındaki Aziz Bishoy Manastırı restorecileri, azizleri, şehitleri ve melekleri tasvir eden freskleri ortaya çıkardılar.

Natrun Vadisi bölgesindeki Aziz Bishoy Manastırında görevli restoreciler,  manastırın eski kilisesinde birkaç ortaçağ dönemi duvar resmi ve mimari öğelerini ortaya çıkarmışlardır.

Antika Eserler Bakanı Mohamed Abdellatif, Ahram Online’a, manastırın eski kilisesinin duvarlarından modern harç tabakasını kaldırırken birkaç renkli duvar resmi de ortaya çıkarıldığını bildirmiştir.

Abdellatif, arkeologların kilisenin orijinal mimari tarzını ve inşa tarihini belirlemelerine yardımcı olacak, resimlerin MS. 9. ve 13. yüzyıllar arasında bir tarihe uzandığını belirtti.

Manastırda keşfedilen resimlerden biri

Tarihi kitaplar ve dini dosyalara dayanarak kilisenin mimarisinin milattan sonra 840 yılı, Abbasiler dönemi ve 1069 yılı Fatımi halifeliği sırasında değişikliğe ve modifikasyonlara maruz kaldığını söylemiştir.

Bakanlığın bilimsel bürokrasi üyesi Ahmed El-Nemr, yeni keşfedilen duvar resimlerinin fresk olduğunu ve aşağıda yazılı Kıpti dini yazılarındaki azizlerin ve meleklerin sahnelerini tasvir ettiğini söylemiştir.

Batı duvarında Refka adında bir kadını ve onun Roma İmparatorluğu tarafından Hristiyanlara yapılan zulüm sırasında şehit olan beş oğlunu gösteren resmi tarif ederken, ‘’en ünlü resimler kilisenin doğu ve batı duvarlarında olanlardır,’’ demiştir.

Doğu tarafındaki resim, üç azizi, bir başmeleği ve aşağıdaki Kıpti yazıların özelliklerini tasvir etmektedir.

El-Nemr, restoreciler modern eklemeleri kaldıklarında birçok ortodoks kilisesinin bir özelliği olan yükseltilmiş bir platform olan ambona takıldıklarını belirtti.

İlgili Yazılar

Yeni keşfedilen ambon ise harç tabaka ile çamur-tuğladan yapılmış ve kırmızı harçla süslenmişti.

Manastırda keşfedilen resimlerden biri

Kilisenin çeşitli yerlerinde bazı geometrik çizimler, haçlar ve harfler de bulunmuştur.

Antika Bakanlığının koruma projesi, Natrun Vadisi bölgesinde bulunan bir dizi manastırın taşkın ile karşılaştığı zaman, 2015’ten bu yana sürüyor.

Aziz Bishoy Manastırı, Kahire’nin yaklaşık 100 kilometre kuzey-doğusu, Kahire-İskenderiye karayolu boyunca yer almaktadır.

Manastır, 2012 yılında yaşamını yitiren Kıpti Ortodoks Papa Shenouda III’ün mezarının yanı sıra, beş kilise ve kale de dahil olmak üzere bir bina koleksiyonuna sahiptir.

MAYA KODEKSLERİ: YIKILMIŞ BİR UYGARLIĞIN GERİYE KALAN DEĞERLİ TARİHİ
POMPEİİ TAMAMLANAN RESTORASYONUYLA HAYRANLIK UYANDIRACAK
ÜRDÜN’ÜN KURŞUN KİTAPLARI (KODEKSLERİ) RESTORASYONU VE SAHTECİLİK

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Kaynak: ahramonline

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More