Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mısır Mumyalarının Sargıları Sanal Ortamda Açıldı

3,000 yıllık Mısır mumyalarının gizli sırları ilk kez sanal olarak açıldı ve yeniden eski haline getirildi.

0 9.768

İngiliz-Avustralya ortak sergisinde, en son tarama teknolojisi kullanılarak, 3,000 yıllık Mısır mumyalarının gizli sırları ilk kez sanal olarak açıldı ve yeniden eski haline getirildi.

British Museum’da tutulan ancak daha önce sargıları fiziksel olarak hiç açılmayan ve M.Ö. 900 ile M.S. 140-180 yılları arasında yaşlandırması yapılan Antik Mısır dönemine ait  altı mumyanın üç boyutlu görüntüleri, binlerce yıl önce Nil Nehri civarında yaşayan insanların yaşamına dair ipuçları veriyor.

Mumyaların iki tanesi, daha önce British Museum’da sergilenmişti. Diğer dört tanesi ise, Cumartesi günü kapıları açılacak olan Sidney gösteriminde, dünyada ilk kez  görücüye çıkacak.

British Museum’ın fiziksel antropoloji küratörü Daniel Antoine, Perşembe günü, Sidney’deki Powerhouse Museum’da  AFP’ye yaptığı açıklamada şunları belirtti; ‘’Mumyaların bütün fiziksel kalıntılarının detaylarını ve mumyalayıcıların kullandığı mumyalama malzemesini, daha önce hiç olmadığı haliyle göstereceğiz. Halkın gösterimine sunduklarımız, mumyaların içinde ne olduğuna dair en son keşfettiğimiz şeylerdir. Mumyaların binlerce farklı görüntüsünü elde etmek amacıyla, dünya genelinde çok azının halihazırda kullanımda olduğu Londra’da bulunan Royal Brompton Hastahanesi’ndeki çift enerjili bilgisayarlı tomografi kullanıldı ve 3 boyutlu modelleri yaratmak için volumetrik yazılımdan faydalanıldı. Mumyaların geriye kalan arterlerini görüntülemeyi ve günümüzde birçok insanın müzdarip olduğu kalp ve damar hastalıklarından onların da müzdarip olup olmadığını incelemeyi başardım. Herhangi bir değişiklik olup olmadığını veya yalnızca kalp ve damar hastalıklarına değil kanser gibi hastalıklara dair de bir kanıt bulunup bulunmadığını incelemek için gelecekte yumuşak dokuları hücresel seviyede görüntülemeyi umuyoruz. ‘’

misir-mumyasi
Sidney’deki İngiliz-Avustralya ortak sergisinin özel gösteriminde, genç bir ziyaretçi, bilgisayarlı tomografi taraması yapılmış eski Mısır dönemine ait bir mumyanın üç boyutlu görüntüsünü inceliyor.

Antoine, on yıllık bir süreç içerisinde, sağlık durumlarını, ne tür hastalıklardan müzdarip olduklarını ve ölüm nedenlerini ortaya çıkarmak için mumyaların en son teknoloji kulllanılarak yeniden taratılabileciğine inanıyor.

Bilgisayarlı tomografi taramalarının interaktif 3 boyutlu görsellemeleri, ziyaretçileri etkin bir şekilde tarihin içine çekmeyi başarıyor.

İlgili Yazılar

Taramalar esnasında, M.Ö. 900 yıllarında yaşamış ve bir rahibin kızı olan Tamut’un arterlerinde plak olduğu ortaya çıktı. Mumyalanmış kalıntılarının taramaları esnasında bulunan muskaları yeniden oluşturmak için ise üç boyutlu baskı kullanıldı.

Antik Mısır’daki mumyalamaya ait bulunan en erken kanıt, ölümün ardından cesedi korumak için onu sarma uygulamasının M.Ö. 4500 yıllarına kadar tarihlendirilebileceğini gösteriyor.

Gelecek yıl mumyaların Asya’ya gönderilmesi bekleniyor.

Antik Mısır’da Mumyalama Esnasında “ağız açma” Ritüeli

Antik Mısır dönemine ait bir mumyanın bilgisayarlı tomografi taramasının üç boyutlu görüntüsü, lahitinin hemen yanında ekrana yansıtılıyor.
Antik Mısır dönemine ait bir mumyanın bilgisayarlı tomografi taramasının üç boyutlu görüntüsü, lahitinin hemen yanında ekrana yansıtılıyor.

ÇEVİRİ : AHMET ŞENEL

KAYNAK: phys

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More