Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Mezarlıkta Keşfedilen Sfenks Bir Bilmece Oldu

M.Ö. 6.yüzyıl civarinda Delhi'deki Yunan Sfenks'i. Bilim adamları, Yunan yazmalarının ve sanatının;kendi Sfenks uyarlamalarıyla ortaya çıkan Asyalı insanları etkilediğini söylüyor.
0 952

Sfenks, Antik Mısır’ın 5000 yıl öncesinin ünlü bir simgesi fakat Çin’de kazılmış bir heykel 1.000’den fazla yıl öncesine dayanmakta. Batı özelliklerine sahip mermer Sfenks iyi durumda ve oyma heykeller ile tunç, demir ve seramikten yapılmış eserlerle birlikte mezarlık içindeki lahitte keşfedildi.

Sfenks, bir savaşçı, aslan, deve ve at olmak üzere toplamda sekiz diğer oyma heykel ile NingxiaHui Özerk Bölgesi’nin Guyuan şehrinde bulundu. Sfenks 36cm(14.2 inc)yüksekliğinde ve yüzü dışında az bir hasara sahip. Shanghai Daily merhumun, karısının cesediyle defnedilmiş LiuJun olduğunu söyledi.

Eski çağlarda ve günümüzde Avrasya’da oldukları bilinen, insan büstünden ve aslan gövdesinden oluşan efsanevi yaratık Sfenks, görünüşe göre Kuzey Çin’de nadir bulunmaktaydı.

Arkeologlar, Tang Hanedani’nin 618-907 yıllarına kadar uzanan, 29 mezarlıklı küçük bir kabristanın kazısını yapmaktalar. Alanı, su tesisi inşaatı için hazırlıyorlar. Arkeologlar, mezarlarda 150 tane cenaze eşyası buldular.

Ningxia Kültürel Emanetler ve Arkeoloji Enstitüsü’nün kazı ekibinden Fan Jun, ShanghaiDaily’e ”Oyma  heykeller batıya ait özelliklere sahip ve o dönem antikÇin mezarları için bu nadir rastlanan bir şeydir’ ‘şeklinde konustu. Beyaz mermerin Kuzey Çin’de az bulunduğunu ayrıca ekledi.

mermer sfenks

 

Sfenksler, Güney ve Güneydoğu Asya’da bulunuyorken, Kuzey Çin’deki bu keşif biraz aykırı görünüyor. Tarih öncesi Aslanların bölgesi Kuzey Çin’i içermiyordu bile. Bu durum Ningxia yakınındaki Büyük İpek Yolu’nun etkileri hakkında bir şeyler açıklamakta. Mezarlıktaki kazılar, Tang Hanedanlığı döneminde yük taşımacılığının anlaşılmasında araştırmacılara yardımcı olacaktır.

giza ve sfenks

İlgili Yazılar

Erken antik çağlardan beri Sfenks, Yunanlar ve Asurlar tarafından biliniyordu. Yunan’da Sfenksler dişi iken Mısır’da ve Asur’da erkekti. Sfenks, Yunanlar için art niyetli kabul edilirken, Mısır’da iyiliksever kabul edilirdi. Her ikisi de, tapınakların muhafızı idi.

Tarih öncesi Aslan bölgelerİ kırmızıyla işaretli
Tarih öncesi Aslan bölgelerİ kırmızıyla işaretli

Sfenks, Tayland ve Burma gibi Uzak Doğu’da bilinir, efsanevi yaratığın gelenekleri ve hikayeleri günümüzde hala canlıdır. Hindistan’da Sfenksler, Sanskritçede ”erkek yaratık” anlamına gelen Purushamriga ya da ”erkek kedi” anlamına gelen Naravirala olarak anladırılırlar. Bilimadamları, Asya Sfenkslerinin Budizmin Helenistik etkilere maruz kaldığı bir zamanda, Antik Yunan yazmalarından etkilendiklerini düşünüyorlar.

Tarih boyunca Filipinler’de, Sri Lanka’da ve Avrupa’da da Sfenksler tasvir edildi ve hakkında efsaneler anlatıldı.

Efsaneye göre Sfenksler, yolcuların geçmesine izin vermeden önce, bilmecelerine doğru cevap vermelerini zorunlu tutarmış. Delhi’deki Sfenks’in tarihteki en meşhur bilmeceyi sorduğu söylenir: ”Sabah dört ayak üstünde, öğlen iki ayak üstünde ve akşam üç ayak üstünde yürüyen nedir?”. Cevap ise emekleyen bebek, yürüyen çocuk ve yetişkin, bastonu ile yaşlı biri olarak insandır.

M.Ö. 6.yüzyıl civarinda Delhi'deki Yunan Sfenks'i. Bilim adamları, Yunan yazmalarının ve sanatının;kendi Sfenks uyarlamalarıyla ortaya çıkan Asyalı insanları etkilediğini söylüyor.
M.Ö. 6.yüzyıl civarinda Delhi’deki Yunan Sfenks’i. Bilim adamları, Yunan yazmalarının ve sanatının;kendi Sfenks uyarlamalarıyla ortaya çıkan Asyalı insanları etkilediğini söylüyor.

 

Kaynak: ancientorigins

Haber Düzenleme: Kübra Çiftçi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More