Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Larnaka Kazılarında 2015 Sezonu İlginç Keşiflerle Sona Erdi

4. bölgedeki kazının bir bölümü
0 223

Pile-Kokkinokremos 2015 Kazı Sezonu Sona Erdi

Kıbrıs Antika Dairesi, Bronz Çağı sonlarına ait Larnaka bölgesindeki Pile köyü yakınlarında bulunan Pile-Kokkinokremos’daki 2015 kazı sezonunun tamamlandığını duyurdu. Kazılar; Prof. Joachim Bretschneider (Gent Üniversitesi & KÜ Leuven), Dr. Athanasia Kanta (Akdeniz Arkeoloji Topluluğu) ve Prof. Dr. Jan Driessen (Louvain Katolik Üniversitesi) idaresi altında yürütüldü ve 29 Mart-26 Nisan 2015 tarihleri arasında yapıldı.

4. bölgedeki yeraltı odaları, koridor ve devrilmiş vazo
4. bölgedeki yeraltı odaları, koridor ve devrilmiş vazo

 

Bölgedeki kazıların asıl amaçlarından biri, Doğu Akdeniz’deki Bronz Çağı sonlarının bitimini ve bu dönemdeki kültürel etkileşimin mahiyetini keşfetmektir. Pile-Kokkinokremos bölgesindeki arkeolojik araştırma, MÖ 13. yy sonlarında –Bronz Çağı sonlarındaki krizin zirvede olduğu bir zaman- kurulması sebebiyle sıradışı bir imkan sunar: Kısa süreli yerleşimi ve anlaşıldığı üzere planlı terk edilişi tüm materyalleri yerinde bırakmıştır. Yerleşim yeri görünürde elli yıldan az bir süredir iskan edilmiştir ve bölge bu kritik aşamanın değerli bir “zaman kapsülü” olarak görülebilir.

3. bölgedeki kazılar, Kokkinokremos platosunun merkez ve kuzey alanlarının yerleşimini test etme amacı güderek birkaç hendeğe odaklanmıştır. 2014 sezonu boyunca gün yüzüne çıkarılmış ve iyi korunmuş döşeme birikintisi, bu sezonda keşfedilmiştir.

4. bölgedeki kazının bir bölümü
4. bölgedeki kazının bir bölümü

Bölgedeki kayda değer bulguların arasında saf ve neredeyse tam, ilk Miken IIIC derin kase (kap olarak kullanılmak için pişirilmeden önce anlaşıldığı üzere tabanı parçalanmış) ve geç Minos IIIB halka kabuklarla süslenmiş kap vardır.

Bulguların mimari bağlamı belirsiz olsada;kuzeye doğru hendeklerin bazılarında bulunan duvar kalıntıları, platonun merkez bölgesinin yapılarla dolu olabileceği doğrulanmıştır.

5. bölgedeki taşlarla donatılmış çukur şeklinde yapı (6. çukur)
5. bölgedeki taşlarla donatılmış çukur şeklinde yapı (6. çukur)
İlgili Yazılar

Bulgular, tepenin kuzeydoğu kesimlerindeki yerleşmelere de ışık tuttu. 2015’te, takımın çabaları bir avlunun bir parçası ve iki odanın önceden bulunduğu hendek 3.3’e odaklandı. Hendek 3.3’teki kazılar, platonun kenarı boyunca yapılandırılmış en az 10 komşu çukuru ortaya çıkardı ve bunlardan bazıları metal işleme çalışmalarının varlığına kanıt sağlıyordu.

4. bölgede, Pile-Kokkinokremos istihkamlı yerleşim yerinin giriş kapılarının iki tarafında bulunan odaların kazı çalışmaları devam etti. Kıbrıs-Minos tabletlerinin bulunduğu bölgenin bu kısmındaki inceleme 2012’de başladı ve günümüzde de devam etmektedir. 28 çukur şu ana kadar tamamen veya kısmi olarak incelendi.

kıbrıs kazısı çanak
5. bölgedeki yanık organik materyallerle terakota alıcısı (6. Çukur)

Bölge çiftçilik çalışmaları ile büyük zarar görmüş olsa da, pek çok oda içerikleri ile beraber asıl yerinde bulundu. En iyi korunmuş olanları, bariz yeraltı mahiyeti olanlardır. Pile’nin bu bölümünde, sur duvarının yakınında bulunan odalarda endüstriyel ve atölye kurulumlarının olduğu görülüyor. Bu yüzden, bölgenin çeşitli kısımları uzmanlık uygulamalarını yürütmek için kullanılmış gibi görünüyor.

Bu kazı sezonu boyunca platonun güney çıkıntısının doğu yamacında bulunan  5. bölge, yaklaşık 25m x 13m yüzeyine genişledi. Bu bölgedeki mimari bir kez daha incelendiğinde kayde değer bir şekildeiyi korunduğu kanıtlanmıştır. Üç ayrı taraçanın üzeri yapılandırılmış toplam on çukur gün yüzüne çıkarıldı.

5. bölgedeki 7. çukurda sıvayla kaplı zemin ve duvarlar
5. bölgedeki 7. çukurda sıvayla kaplı zemin ve duvarlar

Kadın biçimli parça da dahil altı vazoyu ve Miken motifli testiyi ve iki küçük parça halinde korunmuş olan su mermerinden vazoyu içeren 3. çukur ve büyük siyah taş kavanoz ve kuş desenli küp ile 8. çukur gibi birkaç çukurun zengin zemin topluluğu getirisi oldu.

Özellikle iki çukur dikkat çekiyor: duvara doğru uzanan, kalın sıva ile kaplanmış 7. çukurun zemini ve şu anda 3.5m derinliğinde olan, anakaya içine kazılmış oyuk şekilli yapıdan oluşan 6. çukur. “Oyuğun” zemininde oval taş yapının altındaki 30cm kalınlığındaki kül tabakası, bütün bir büyük çömlek ve yanmış organik materyal ile dolu ters, açık bir terrakota alıcısı içeriyor. Yapının batı kısmı gelecek kazı çalışmalarını bekliyor.

 

Kaynak: Kıbrıs Antika Dairesi

Haber: Berkan Seyhan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More