Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kuzeybatı Bulgaristan’da Bronz Çağı Mezarları Gün Yüzüne Çıkarıldı

"Aşağı Tuna'nın Üstü Kaplı Çömlek Kültürü" adlı yerleşim yerinin mezarlığındaki 2015 kazıları Ekim ortalarında gerçekleştirildi.[
0 327

Kuzeybatı Bulgaristan, Vidin bölgesi, Baley kasabasına yakınlarında bulunan Bronz Çağı sonları ve Demir Çağı başlarına ait yerleşim yerinin mezarlığında toplam 10 mezar, 2015 yılında bölgede yürütülen kazılarda keşfedilmiştir.

"Aşağı Tuna'nın Üstü Kaplı Çömlek Kültürü" adlı yerleşim yerinin mezarlığındaki 2015 kazıları Ekim ortalarında gerçekleştirildi.[
“Aşağı Tuna’nın Üstü Kaplı Çömlek Kültürü” adlı yerleşim yerinin mezarlığındaki 2015 kazıları Ekim ortalarında gerçekleştirildi.

Baley yakınlarında bulunan Bronz Çağı sonları ve Demir Çağı başlarına ait yerleşim yeri ilk kez 1970 yılında keşfedilmiştir ve burada 18 yıl boyunca devamlı olarak kazı yapılmıştır. Yerleşim yerinin mezarlığı ancak 40 yıl sonra, 2010’da kazara keşfedilebilmiştir.

Bundan sonra her yıl, Bulgar Bilim Akademisi’nin Ulusal Enstitüsü ve Arkeoloji Müzesi’ nden ve Vidin Bölgesel Tarih Müzesi’nden arkeologlar mezarlığın yeni bölgelerinde kazı yapmışlardır ve yeni mezarlar keşfetmişlerdir.

Kuzaybatı Bulgaristan’da Baley yakınlarındaki Bronz Çağı sonları yerleşim yerinden bir beyaz macun ile kaplanmış kil vazo
Kuzaybatı Bulgaristan’da Baley yakınlarındaki Bronz Çağı sonları yerleşim yerinden bir beyaz macun ile kaplanmış kil vazo

Ekim ortasında yapılan 2015 kazılarının tamamlanması ile Bronz Çağı ve Demir Çağı başları mezarlığının toplam % 20’lik alanı kazılmış bulunmaktadır.

İlgili Yazılar

Son kazılarda, tümü 3,000 yılı aşmış iki düzine vazo dahil 40’ı aşkın çömlek bulunmuştur.

bulgaristan kazısı
Kuzaybatı Bulgaristan’da Baley yakınlarındaki Bronz Çağı sonları yerleşim yerinden bir beyaz macun ile kaplanmış çömlek.

Keşfedilen en ilgi çekici bulgu, oyma desenli 25 cm’lik kil heykeldir.

Baley mezarlığında yeni keşfedilen bulgular MÖ 1,600-1,100 tarihlerine uzanır ve bunlar Bronz Çağı kültürünün üç farklı kronolojik dönemine aittir.

Yerleşim yerinin ait olduğu kültür “(Aşağı Tuna’nın) Üstü Kaplı Çömlek Kültürü” olarak bilinir. Bunun sebebi ise bulguların üzerinin beyaz bir macun ile dekoratif bir şekilde kaplanmış olmasıdır. Dekoratif macun, ezilmiş hayvan kemiklerinin reçine ile karıştırılması ile elde edilmiştir.

 

Haber Düzenleme: Berkan Seyhan

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More