Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Kuzey İskoçya’da Prehistorik Döneme Ait Kaya Süsü Buluntusu

Kuzey İskoçya dağlık bölgesinde kaya süslemesinin ender örneklerinden biri gün yüzüne çıkartıldı. Arkeologlar delik ve halka şekilleriyle süslenmiş tarihi aşınmış kaya parçasının Ross ilçesine taşınması sırasında bu buluntuyla karşılaştı.

0 416

Kuzey İskoçya dağlık bölgesinde kaya süslemesinin ender örneklerinden biri gün yüzüne çıkartıldı. Arkeologlar delik ve halka şekilleriyle süslenmiş tarihi aşınmış kaya parçasının Ross ilçesine taşınması sırasında bu buluntuyla karşılaştı. Taşın arka yüzünü çevirdiklerinde ön yüzle aynı şekillerin burada da olduğunu gördüler. Bu, benzeri çok az bulunan dekore edilmiş taş örneklerinden biri sayılıyor.

kaya süsü

Kuzey İskoçya Arkeoloji Cemiyeti’nden (NOSAS) John Wombell bunun heyecan verici bir buluş olduğunu söyledi. Kuzey İskoçya Toplumu İçin Arkeoloji (ARCH) sözcüsü Susan Kruse taşı ilk defa birkaç yıl önce Fodderty Tepeleri’ndeki yürüyüşü esnasında keşfetmişti.

Bir sonraki delik ve halka şekilleri kısa bir süre önce taşın Brae Tepesi New Gunn Seyir Yeri’ne taşınması sırasında fark edildi.

Cilalı Taş Devri ve Tunç Devri’nden itibaren bu taş sanatı 4000-5000 yıl öncesi bir zamanda gerçekleşmiş. Arkeologlar bu şekillerin oluşmasında birkaç farklı neden üzerinde duruyor.

Bu nedenlerden biri, yıldız-gökyüzü gözlemleri veya arazi sınır işareti gibi törensel işaretlendirmeler. Aslında canı sıkılan antik çobanların kaya üzerine öylesine karalamaları bile olabilirler.

İlgili Yazılar

Susan Kruse, “Taşın diğer yüzünde de bu delik ve halkalarla karşılaşmak kışkırtıcı bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Acaba şekillerin her yandan görülebilmesi mi amaçlanmıştı? Ya da taşın iki yüzüne farklı farklı zamanlarda mı bu şekil verilmişti?” diye konuştu.

Kuzey İskoçya’da  ve Grampian’da bulunan taş sanatlarını arşivleme amaçlı bir proje yürüten Wombell ise bunun önemli bir buluş olduğunu söyledi. “Ayrı yüzleri dekore edilmiş bazı taşlara rastlanıyordu ama iki yüzü de dekore edilmiş çok az taş biliyorum şimdiye dek.”

kuzey iskoçya

Wombell bunları daha sık gözlemlemek adına şekilli bazı kayaların oynatılmasının ise ağırlıklarından ötürü çok zor olabildiğini belirtti.

Yeni keşfedilen söz konusu taş iki yüz yıl önce çiftçiler tarafından bir su yolu inşaatı sırasında hareket ettirilmiş. Bölgede şekilli taşlara sık sık rastlanıyor. Cilalı Taş Devri’ne ait bir tepe biçimli mezar ve Tunç Devri ve Demir Devri’ne ait dairesel lokomotif modelli yapılar da yapılan keşifler arasında.

Bölgedeki en önemli buluntulardan biri ise Brea Dağlığı definesi; İskoçya’da bulunan Tunç Devri altın buluntularının miktarca en büyüğü. Bu ise 1960’lı yıllarda tarlasını süren bir çiftçi tarafından görülmüştü.

 

Haber: Meray Şen

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More