Arkeoloji ve Gezi Kültürü Dergisi

Kapadokya’nın Yükselen Yıldızı: Kocabağ Şarapları  

0 24

Kocabağ şarapları, Nevşehir’in Kapadokya ilçesinde üretilmektedir. Kapadokya gerek tarihi ile gerek sahip olduğu doğasıyla gerek ise toprağın verimli bir yapıya sahip olmasından dolayı bölge özel bir konum olarak nitelendirilmektedir. Aynı zamanda Kızılırmak bölgesinin diğer bölgeler gibi volkanik ve engebeli bir yapıya bağışıklık sağlamasından dolayı, Kapadokya da bağcılık uğraşları uzun yıllardan beri yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir. Hatta geçmişten günümüze birçok Türkiye de bulunan birçok şehir ile Kapadokya, Peribacaları kıyaslandığı zaman bu bölgeler üzüm kültürüne daha hakimdir. Kapadokya bölgesi, uzun yıllardan beri birçok uygarlık tarafından kullanıldığı için ve birçok ticari ve tarım faaliyetleri gerçekleştirildiğinden dolayı bu bölge yapısı gereği tarıma elverişlidir. Birçok uygarlık şarap üretmek için üzüm yetiştirmeye başlamış ve zamanla bu işlem daha da ciddi bir iş haline gelmiştir. Günümüzde de Kocabağ Şaraplarının üretilmesine ev sahipliği yapan Kapadokya’nın üzümcülüğe elverişli olduğu gerçeği çok eski yıllara yönelik yapılan araştırmalar ile gün yüzüne çıkmıştır. Bölgece elverişli bir yapıya sahip olan Kapadokya sınırlarında üretilen üzümler ile yapılan şarapların eşsiz bir lezzete sahip olmasına olanak tanımaktadır.

İlgili Yazılar
1 252

Kocabağ Şaraplarının Günümüze Geliş Süreci

Kocabağ şarapları adını Nevşehir’de bulunan bir köyden almıştır. Organik üretimin gerçekleştirildiği Nevşehir Yeşilyurt, köyünde yer alan eski bir üzüm bağı, tadı ile ve adı ile ünlü olan bu şaraplara adını vermiştir. Kocabağ Şaraplarının adını aldığı bağa bu ismin verilmesinin sebebi, arazinin büyük olması ve arazide yer alan üzümlerin oldukça fazla olmasındandır. Aynı zamanda Yeşilyurt köyü şarapların en çok üretildiği köylerden biridir. Bu köyde ünlü şarap markalarının üretimi gerçekleştirilmektedir. Kocabağ şarapları da Yeşilyurt köyünde üretilmektedir. Birçok şarap çeşidi için yalnızca bir üzüm çeşidi esas alınırken, kocabağ şarapları için birçok üzüm çeşidi kullanılmaktadır. Kocabağ şarapları arasında birçok tür bulunduğundan kullanılan üzüm çeşitleri de bu nedenle çeşitlilik göstermekte ve böylelikle eşsiz lezzetler elde edilmektedir. Ayrıca kocabağ şarapları 600 ton üretim kapasitesine sahip bir firmadır. Aynı zamanda bu şarap firması, ülkemizde şarap üretimi gerçekleştiren diğer kurum ve kuruluşlara göre şaraplarını yurt dışı üretimi gibi şato tarzı üretmekte fakat Kapodokya’ya has olduğunu da hissettirmektedir. Şarabın damakta bıraktığı tat, dünya çapında üretilen birçok kaliteli şarabın üretiminde ki püf noktalarının birleşiminden oluşmaktadır. Şarap üretiminde kullanılacak olan üzümler, bağlardan toplandığı andan itibaren hızla bir şekilde işlenmeye başlanmakta ve gravite yöntemi sayesinde üzümlerin parçalanması engellenerek şarap üretimi gerçekleştirilmektedir. Üretilen şaraplar kayadan meydana getirilen kavlarda yaklaşık 1 yıl 15 derecelik ısıda şişelenerek bekletilmekte ve şarapların gelişiminin gerçekleşmesi için gereken süre ortalama 8 aydır ve gelişim süreci bu zaman dilimi sonunda bitmiş olacaktır. Şarapların saklandığı mahzenlerin bulunduğu bölge üzümlerin toplandığı Yeşilyurt köyünün altında ki yeraltı tünel şehirlerdir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.