Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Justinianus Köprüsü UNESCO Listesi’ne Aday

mparator Justinianus tarafından yaptırılan ve bin 500 yıldır ayakta kalmayı başaran 'Justinianus Köprüsü' Ayasofya Camii ile yaşıt.

0 3.224

Sakarya’nın Serdivan ilçesindeki Justinianus Köprüsü’nün, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi için çalışmalara başlandı.

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, Justinianus Köprüsü’nün, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Alemdar, yaptığı yazılı açıklamada, çalışmalar kapsamında Justinianus Köprüsü ile ilgili dosya hazırlandığını ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gerekli başvuruların yapıldığını belirtti.

Türkiye’den En Güncel Arkeoloji Haberlerine Tek Tıkla Ulaşabilirsiniz

Tarihi köprünün Ayasofya ile aynı yaşta olduğuna dikkati çeken Alemdar, “Bin 500 yıldır tarihimize tanıklık eden Justinianus Köprüsü’nün Dünya Miras Listesi’ne alınması için girişimlere başladık. Amacımız, Justinianus Köprüsü’nü uluslararası platformda koruma altına alarak, tarihi yapının gelecek nesillere kalmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı.

Geçen ay köprü için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapıldığını hatırlatan Alemdar, Serdivan Belediyesi’nin köprü aydınlatma projesinin de bu ihale kapsamında Karayolları tarafından uygulanacağını aktardı.

İlgili Yazılar

Köprünün eski ihtişamına geri döndürülmesinin önemli olduğunu vurgulayan Alemdar, Dünya Miras Listesi’ne girmesi halinde yerli ve yabancı birçok turist tarafından ilgi odağı haline gelecek köprünün, bölgenin turizmine de canlılık kazandıracağını kaydetti.

JUSTINIANUS KÖPRÜSÜ

Adapazarı’nın Serdivan ilçesi Beşköprü mevkiinde bulunan köprü, Bizans İmparatorluğu döneminin Anadolu’daki en görkemli eserlerinden biri. İmparator Justinianus tarafından yaptırılan ve bin 500 yıldır ayakta kalmayı başaran ‘Justinianus Köprüsü’ Ayasofya Camii ile yaşıt. 429 metre uzunluğunda, 9,85 metre genişliğinde ve 12 kemer gözünden oluşan, Beşköprü olarak da bilinen tarihi köprü, Marmara depreminde bazı kemer ayaklarında çatlaklar oluşmasına rağmen bütün ihtişamıyla zamana direnmeye çalışıyor.

YAPILMA SEBEBİNİ HALA BULAMADILAR

Bin 500 yıldır ayakta kalmayı başaran köprünün ne için yaptırıldığı sorusu, 429 metre uzunluğundaki köprünün altından geçen her hangi bir akarsu bulunmaması sebebiyle bir türlü cevap bulamıyor. En yakın ihtimal, 4 kilometre uzaktaki Sakarya Nehri’nin bir zamanlar buradan aktığı ve aradan geçen asırlar içinde yatak değiştirdiği olsa da, uzmanlar bu ihtimalin de mümkün olmadığını söylüyor. Sebebi ise köprü ile nehir arasındaki yön farkı. Sakarya Nehri güneyden kuzeye akıyor. Tarihi köprünün ayaklarının sivri uçları ise kuzeye doğru bakıyor. Köprü, kuzeyden gelen bir akarsuyu karşılayacak şekilde yapılmış ancak böyle bir akarsu günümüzde bulunmadığı gibi, geçmişte var olduğuna dair bir belirti de yok. Uzmanlar ise köprünün gerçek kimliğinin ortaya çıkarılması için arkeolojik kazı yapılmasını işaret ediyor.

Bizans Dönemi Yapıları ve Yazıları İçin Bu Başlıklarımızı İnceleyebilirsiniz

Kaynak Haberler

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More