Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

İlk İnsan Türü Afrika da Değil Avrupa da Ortaya Çıkmış Olabilir

Eğer bu teori doğruysa, torunlarının Neanderthallere, Denisovanlara ve bu bölgelerdeki şimdilerde direkt olarak Avrupa ve Asya kökenli insanlarla akraba olan (bilinen) diğer erken insanlara evrilmiş olması son derece olası görünüyor.

0 2.078

Akdeniz Avrupası’nda keşfedilen “El Graeco” adlı Hominin türüne ait 7.2 milyon yıllık iki fosile yapılan yeni bir analiz insan türünün Afrika’da değil, Avrupa’da ortaya çıktığını gösteriyor. Bu çalışma, “Afrika’dan çıkış teorisi” ne açıkça meydan okuduğundan tarihi yeniden şekillendirebilir.

7.175 milyon yaşındaki Graecopithecus freybergi (El Graeco) nin alt çenesi Pyrgos Vassilissis, Yunanistan (Atina metropolitan müzesi). (Fotoğraf: Wolfgang Gerber, Tübingen Üniversitesi)

Afrika’dan çıkış teorisi ciddi şüphe içinde

Yunanistan’ın Pyrgos Vassilissis kentinde 1944 yılında, antik çağdan kalma dişsiz bir alt çene keşfedildi. Ancak, II. Dünya Savaşı’ndaki kayıplar öylesine felaketti ki, kimse fosile dikkat etmedi; ve son derece önemli bulgular çoğu antropolog tarafından tamamen göz ardı edildi.

Modern insanlığın kökeni söz konusu olduğunda, her yaşayan insanın daha geniş bir dünyaya dağılmış, Neandertaller ve Denisovanlar gibi daha önceki formları yerlerinden eden Afrika’daki küçük bir grubun soyundan geldiğini öneren “Afrika’dan çıkış” hipotezi on yıllar boyunca hakim bir teori olarak kaldı. Bununla birlikte Sky News de yer alan haberlere göre, bir grup uluslararası bilim insanının çene kemiği ile ilgili araştırmalarından çıkan soru şu: modern insanın doğum yeri Afrika değil, Doğu Akdeniz olabilir.

Hominid (Homo cinsi) tasvirlerinin karışımı; (sağdan sola) H. habilis, H. ergaster, H. erectus; H. antecessor – erkek,dişi, H. heidelbergensis; H. neanderthalensis – kız,erkek, H. sapiens sapiens.

El Graeco insanlık tarihinde bilinen en eski ön-insan olabilir

2012’de eski çene kemiğinden oluşan bulgulara Bulgaristan’ın Azmaka kentinde bulunan fosilleşmiş bir premolar diş de katıldı. Bilim adamları, kalıntıların maymun benzeri bir canlı olan ve şimdilerde bilinen en eski ön-insan formu olduğuna inanılan 7.2 milyon yaşındaki Graecopithecus freybergi’ye ait olduğunu ileri sürdüler. Araştırmacılar, mikro-bilgisayarlı tomografi ve köklerin üç boyutlu yeniden yapılandırılması ve fosilleşmiş dişlerin iç yapısının yardımıyla çağdaş insanların ve erken atalarının ayırt edici özelliklerini keşfettiler.

Tübingen Üniversitesi Senckengberg İnsan Evrimi ve Paleo-environment Merkezi’nden proje yöneticisi Madelaine Böhme, Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden yazar Nikolai Spassov ve meslektaşları hem Pyrgos fosilini hem de onunla ilişkili üst premolar dişi incelediler. “El Graeco” muhtemelen bilinen en yaşlı hominin. “Afrika’da bulunan en eski muhtemel ön-insandan (Chad’da bulunan 6-7 milyon yaşındaki Sahelanthropus) birkaç yüz bin yıl daha yaşlı.” diye belirtiyor Spassov Seeker haberlere.

Araştırmada kullanılan örnekler ve Graecopithecus’un holotipinin sanal rekonstrüksiyonu (Avrupa Geç Miyosenindeki Graecopithecus’un homin benzerliği)
İlgili Yazılar

Bilgisayarlı Tomografi insan benzeri özellikleri ortaya koyuyor

Antropologlar şu an için “El Graeco” ya hominin ya da ön-insan gözüyle bakıyorlar; çünkü modern insanların ve şempanzelerin son ortak ataları, hem insan olmayan primat hem de insani özellikler taşıyordu. Bununla birlikte, bilgisayar tomografisi yardımıyla Böhme ve meslektaşları, El Graeco’nun özelliklerinin modern insan benzeri formlara dönüştüğünü fark ettiler. “Büyük maymunların tipik olarak iki veya üç ayrı ve farklı kökleri vardır. Graecopithecus’un köekenleri bir noktada birleşir ve kısmen kaynaşmıştır — modern insanın, erken insanın ve Ardipithecus ve Australopithecus dahil birkaç ön-insan formunun karakteristik bir özelliği” diye belirtti Böhme Seeker haberlerdeki açıklamasında.

Ayrıca, araştırmacılardan biri olan Toronto Üniversitesi’nden David Begun, Graecopithecus’u kendi çizgimize taşırsak, insanlığın geçmişinin yeniden yazılabileceğine inanıyor:  “Eğer bu gerçekten bir insan ise, bilinen en yaşlı insan atası ve Afrika dışında tanımlanan ilk ön-insan olur. Darwin’den beri sağduyu, şempanzelerin ve insanların son ortak atasının Afrika’da yaşadığı yönündeydi. Araştırmamız ilk insanların Avrupa’da evrimleşmiş olabileceğini gösteriyor.” diyor Science Alert’e.

Graecopithecus ‘a ait 7.2 milyon yaşındaki bir üst premolar, Azmaka Bulgaristan (Fotoğraf: Wolfgang Gerber, Tübingen Üniversitesi)

El Graeco’nun torunları Afrika’ya göç etmiş olabilirler 

Her ne kadar Böhme, El Graeco’nun atalarının Yunanistan’dan Ouraanopithecus gibi Avrupalı hominiler olduğu konusunda kendinden son derece eminse de, o ve ekibi torunlarının bir kısmının bir noktada Afrika’ya göç etmiş olabileceği senaryosunu reddetmiyor. Tabii ki, birkaç torununun diğer ön-insanların da yaptığı gibi Akdeniz’de kaldığı ve Avrupa ve Asya boyunca yayıldığı fikri en olası teori olarak değerlendiriliyor. Eğer bu teori doğruysa, torunlarının Neanderthallere, Denisovanlara ve bu bölgelerdeki şimdilerde direkt olarak Avrupa ve Asya kökenli insanlarla akraba olan (bilinen) diğer erken insanlara evrilmiş olması son derece olası görünüyor. Kesin olan tek şey şudur: Yakın gelecekte böyle teorileri doğrulayan daha fazla kanıt olursa, insanlık tarihi bugün bildiğimiz şekliyle büyük ölçüde değişecektir. Spassov’un Seeker’a belirttiği gibi “ Yeni hipotezimiz açık bir delildir.”

Resim 4 Köken yapısı Graecopithecus türü ve O. macedoniensis kıyaslayın. (Avrupa Geç Miyosenindeki Graecopithecus’un homin benzerliği)

HOMO NALEDİ’NİN BEYNİ İNSANA ÖZGÜ ÖZELLİKLER GÖSTERİYOR

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

Yazar: THEODOROS KARASAVVAS

Kaynak: seeker

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More