Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Hz. İsa Heykelinin Kalçasının İçinde Yüzlerce Yıllık Belge Bulundu

Orijinal metinlerin bir kopyası çıkarılıp Minguez'in zaman kapsülü projesine sadık kalınması için tekrardan heykelin kalçasının içine yerleştirildi

0 10.806

18. yüzyılda yapılan tahta bir İsa heykelinin restorasyonu sırasında çalışanlar, zaman kapsülü işlevi gören tuhaf bir not buldular. Bu beklenmeyen keşifle ilgili en şaşırtıcı şey ise notun heykelin kalça kısmından çıkması.

Arkeologlar Henüz Doğrulamadı

 Heykeli restore eden kişilere göre not 1777 yılından kalma ve o zamanlar Burgo de Osama katedralinde vaizlik yapan Joaquin Minguez tarafından imzalanmış. Ancak restorasyon şirketinin gururla notun kökenini ve içeriğini duyurmasına karşın arkeologlar henüz bir doğrulama yapmadı.

Santa Agueda kilisesinde bulunan İsa heykeli

Heykel çoğunlukla İspanya’nın kuzeyinde bulunan Burgos şehrindeki Sotillo de la Ribera kasabasında bulunan Santa Agueda kilisesinde tutuluyor. Belgeler, Madrid merkezli bir restorasyon şirketinin çalışanları tarafından bulundu. Heykeli restore ettikleri sırada İsa’nın beline sarılı olan bez kısmı çıkarttıklarında iki kağıt parçası gördüklerini belirttiler. Çalışanlardan Gemma Ramirez Millares: “Heykeli çarmıhtan ayırırken 18. yüzyıldan kalma notlar bulduk. Bu notlarda 1777 yılındaki kasaba hayatı, yazarın hayatı, yerel ekonomi ve örf ve adetlerle ilgili bilgiler bulunmakta.” açıklamasını yaptı.

Da Vinci Restauro Şirketi, çalışanlarının heykelden belgeleri çıkardıkları anın canlandırma videosunu çekti. Daha sonra tarihçi Efren Aroyyo ile iletişime geçtiler. Aroyyo: “Bu durum gerçekten muhteşem. Böyle bir heykelden gizli, el yazması belgeler çıkması olağanüstü bir şey.” dedi.

Dünyadaki En Ünlü İsa Heykellerini Bu Yazımızda Bulabilirsiniz

Belge, heykelin beline sarılı duran tahta bez parçasının içinden çıktı
İlgili Yazılar

Zaman Kapsülü İşlevi Gören Belge

 Da Vinci Restauro Şirketi bu belgenin heykeltıraşın kimliği, kasabanın ekonomik, siyasi ve dini meseleleri, ünlü insanlar ve İspanya’nın tarihi ile ilgili bilgi verdiğini ifade etti. National Geographic, Minguez’in genel olarak kasabanın gündelik yaşamı, ekonomisi ve kültürel yaşantısını anlattığını bildiriyor. Vaiz ilk olarak, heykeltıraşın isminin Manuel Bal olduğunu ve bu kişinin bölgedeki diğer kiliselere de tahta objeler yaptığını söylemiştir. Daha sonra zengin bir hasat dönemi geçirildiğini söylemiş ve ardından buğday, çavdar, yulaf ve arpa gibi tahılları saymıştır. Şarap üretildiğinden de bahsetmiştir.

Ayrıca Minguez o dönemde halkı kasıp kavuran tifo hastalığına da değinmiştir. Bir başka notta vaiz, halkın eğlence anlayışının kartlar ve toplar olduğundan söz etmiştir. Minguez sadece yerel aktivitelerden bahsetmekle kalmayıp aynı zamanda İspanya’nın o zamanki politik durumunu da kaleme almıştır. O dönem tahtta III. Carlos’un oturduğunu belirtmiş ve 1478’den 1834’e kadar süren Engizisyon mahkemelerinden bahsetmiştir. Minguez’in notları o zamanın meselelerini kapsamlı bir biçimde ele almıştır. Tarihçi Efren Arroyo, vaizin bu notları bırakmaktaki amacının bir zaman kapsülü oluşturmak olduğunu belirtirken kilisede bulunan bir heykelin içinden böyle bir eserin çıkmasının oldukça nadir olduğunu da ekledi.

Hristiyanlığın Doğuşunu Anlattığımız Yazımızı Mutlaka Okumalısınız

Belgenin ilk sayfası

Keşfedilen belgeler, arşivlenmesi için Burgos başpiskoposuna gönderildi. Orijinal metinlerin bir kopyası çıkarılıp Minguez’in zaman kapsülü projesine sadık kalınması için tekrardan heykelin kalçasının içine yerleştirildi.

Hristiyanlık Üzerine Tüm Yazılarımıza Buradan Ulaşabilirsiniz

Çeviri: Eylül Özgiray

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More