Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Hannibal’ın Yenilgisi ile Roma İmparatorluğu Nasıl Zenginleşti?

Hannibal, 2. Pön Savaşı’nda Roma’ya karşı savaşan bir Kartaca generaliydi. Yalnızca adı dahi, duyanın içine tahrik edici bir korku salardı ve günümüze değin tüm zamanların en yüce askeri liderleri arasında yer aldı.

0 3.050

Roma sikkelerinde yapılan bir analiz Kartaca Generali Hannibal’ın yenilgisi ve Roma İmparatorluğu’nun yükselişiyle ilgili bilgiler ortaya çıkardı. Sikkeleri inceleyen bilim insanlarının önermesine göre Kartaca generalinin yenilgisi, İspanya’nın İber Yarımadası madenlerinden çıkan zenginliğin bir sel halinde Roma İmparatorluğu’na yayılmasına sebep oldu.

Cannae Muharebesi, İkinci Pön Savaşı’nın en önemli muharebelerinden biriydi. MÖ 2 Ağustos 216’da güneydoğu İtalya’da Apulia’da gerçekleşti. Hannibal komutasındaki Kartaca ordusu daha büyük olan Roma Cumhuriyeti ordusunu kuşatıp kesin olarak mağlup etti.

Roma Sikkeleri Kartacalı Hannibal’ın Düşüşünün ve Roma İmparatorluğu’nun Yükselişinin İzini Sürüyor

PhysOrg’un aktardığına göre, Roma sikkelerinde yakın zamanda yapılan bir inceleme, İspanya’daki gümüş madenlerinden çıkan paranın Roma İmparatorluğu boyunca akmasına sebep olan olayın Hannibal’ın ve Kartaca İmparatorluğu’nun yenilgisi olduğunu ortaya çıkarttı.

Hannibal, 2. Pön Savaşı’nda Roma’ya karşı savaşan bir Kartaca generaliydi. Yalnızca adı dahi, duyanın içine tahrik edici bir korku salardı ve günümüze değin tüm zamanların en yüce askeri liderleri arasında yer aldı. Yakın zamanda Ancient Origins’de yayımlanan bir makaleye göre Kartaca’da (bugünkü Tunus) MÖ 247’de Kartacalı lider Hamilcar Barca’nın oğlu olarak doğdu. En göze çarpan başarılarından biri, düşmanının kendi bölgesinde Roma karşıtı müttefiklerle bir araya gelebilmek için Alpler’i aşıp İtalya’ya varmasıydı. Pek çok tarihi kaynakta aktarıldığına göre İkinci Pön Savaşı’nda Roma’ya karşı savaşmaları için Kartaca ordusuna ve fillerden oluşan bir birliğe güney Avrupa ve Alp Dağları’nı aşmada liderlik etti. Hannibal’ın Alpler’i hangi yoldan aştığı konusunda akademik pek çok tartışma yapılmış olsa da yolculuğun ne kadar çetin olduğu konusu genel olarak kabul gördü.

İkinci Pön Savaşı sırasında Hannibal, Roma ordusunu pek çok çarpışmada mağlup etti ancak hiçbirinde şehri tamamen ele geçirmeyi başaramadı. En sonunda, Roma karşı atağa geçtiğinde Hannibal, ileride yenilgiyi tadacağı Kartaca’ya geri dönmek zorunda kaldı. Roma tarafından sürgüne zorlanana değin bir süre devlet adamı olarak göreve devam etti. Sonunda, Romalılar tarafından esir alınmamak için kendi canına kıydı.

### Roma İmparatorluğunun Başına Bela Olmuş Düşmanlar Listemizi İnceleyebilirsiniz

Detay; Hannibal’ın Ünlü Alpler Yolculuğu ve Savaş Filleri

Jeokimyasal Analiz Teknikleri Yeni Bulgular Ortaya Çıkartıyor

İkinci Pön Savaşı’ndan ve Hannibal’ın düşüşünden yüz yıllar sonra, jeokimyasal analiz teknikleri, çağımız bilim adamlarına -Roma’ya kaptırmasından önce Hannibal’a ait olan- İspanyol gümüşünün Roma İmparatorluğu’nun yükselişindeki muazzam önemini kanıtlama olanağı sundu.

PhysOrg’a göre bilim insanlarından oluşan Almanya ve Danimarka merkezli bir ekip MÖ 310 ila 101 arasına tarihlenen yetmiş adet Roma sikkesini inceledi. Sikkeler; ölçümler için taze, el değmemiş metal merkeze ulaşmak amacıyla kenarlarından delindi.

MassSpectrometry kullanan bilim insanları, MÖ 209’dan sonra basılmış sikkelerdeki kurşunun bir karakteristik izotopik imzaya sahip olduğunu, ileri tarihli pek çok sikkenin de bu imzayı taşıdığını ve bunun şüpheye yer bırakmayacak şekilde İspanya kaynaklı olduğunu gösterebildiler. MÖ 209’dan sonra kurşun izotop imzaları başat olarak İspanya’nın güneydoğu ve güneybatısındaki yataklarla ya da bu bölgelerden çıkartılan metal karışımlarıyla uyum gösteriyordu.

İlgili Yazılar

### Antik Dönemin Paralı Askerleri “Kelt Savaşçılar”

Araştırmacı Katrin Westner PhysOrg’a şöyle aktardı: “Savaş öncesine ait Roma sikkeleri gümüşünün, İtalya ve Sicilya’daki Yunan şehirlerinde dolaşan parayla aynı kaynaktan geldiğini anlıyoruz. Diğer bir deyişle sikkelerin kurşun izotop imzaları Ege bölgesindeki gümüş cevherinin ve metalürji ürünlerininkiyle uyum gösteriyor.” Ve ekledi:

”Ancak Kartaca’nın yenilgisi, Roma’ya yüksek tazminat ödemeleriyanında yüklü miktarda ganimet ve zengin İspanya gümüş madenlerinin Roma’ya geçmesine yol açıyor. MÖ 209’dan itibaren Roma sikkelerinin çoğunluğunun İber gümüşüne özgü jeokimyasal imzaları taşıdığını görüyoruz.”

Ön yüzünde defne tacı takan adam ve arka yüzünde savaş fili süren adam kabartması ile bir Kartaca gümüş şekeli, MÖ. 239-209

İber Gümüşü Roma’nın Ekonomik Statüsünü Değiştiriyor

Bilim insanları, İber Yarımadası madenlerinden gelip Roma toprakları boyunca akan zenginliğin, İmparatorluğun ekonomik yükselişindeki etkin rolü konusunda hiç şüphe yaşamıyorlar.

PhysOrg’daki açıklamalarında: “İber gümüşünün bu kitlesel girdisi Roma ekonomisini değiştirerek onun kendi zamanının süper gücü olmasını sağladı. Bunu Livy, Polybius ve diğerlerinin tarihlerinden biliyoruz ancak bizim çalışmamız Roma’nın yükselişine dair güncel kanıt sağlıyor. Bizim çalışmamızın gösterdiği şey, Hannibal’ın yenilgisinin ve Roma’nın yükselişinin Roma İmparatorluk sikkelerinde yazılı olduğudur.”

Buna ek olarak, Warwick Üniversitesi’nden Dr. Kevin Butcher, bu projenin, önceden spekülasyondan ibaret olanı artık kanıtladığını söylüyor: “Bu araştırma antik sikkeler üzerinde yapılan bilimsel analizin tarihsel araştırmaya ne kadar etkili bir katkı sunabileceğini gösteriyor. İspanyol gümüşünün Roma parası için önemine dair önceki spekülsayonları sağlam temellere oturtmaya olanak sağlıyor.”

Bilim insanları yaptıkları çalışmaları ilk kez 15 Ağustos’ta Paris’te,  Goldschmidt Jeokimya Konferansı’nda tanıttılar.

ANTİK DÖNEMİN EN ETKİLİ 10 PSİKOLOJİK SAVAŞ TAKTİĞİ

Çeviri: Mine Tursun

Kaynak: ancient origins ve phys

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More