Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Haftanın Günleri ve Arkasındaki Antik Tanrılar

Örneğin; Roma’nın hafta içi günü olan ‘dies Veneris’,  adını Venüs gezegeninden, Venüs gezegeni adını aşkın tanrıçası olan Venüs’ten almıştır...

0 6.258

Roma’nın hafta içi günü olan ‘dies Veneris’,  adını Venüs gezegeninden, Venüs gezegeni adını aşkın tanrıçası olan Venüs’ten almıştır.

Haftanın günlerinin kökenleri Romanlara uzanır. Romanlar, Roman tanrılarından sonra sırayla isimlendirdikleri gezegenlerin ardından haftanın günlerini isimlendirmişlerdir.

Günümüz Ay İsimleri Nereden Geliyor Merak Ediyorsanız Bu Yazımız Tam Size Göre

  • diesSolis ‘‘güneşin günü (daha sonra gezegen olarak sayıldı)’’
  • diesLunae ‘‘ayın günü’’
  • diesMartis, ‘‘Mars günü’’
  • diesMercurii, ‘‘Merkür günü’’
  • diesIovis, ‘‘Jüpiter günü’’
  • diesVeneris, ‘‘Venüs günü’’
  • diesSaturni, ‘‘Satürn günü’’

Batı Avrupa’daki Germen dilini konuşan halklar, muhtemelen Hristiyanlığın erken dönem yüzyıllarındaki yedi günlük haftayı kabul ettiklerinde, günleri Roma tanrılarına en yakın nitelik ve karakterde olan kendi tanrılarından isimlendirmişlerdir. MS 5. ve 6. yüzyıllar boyunca tanrılarını ve dillerini (İngilizce olacak olan) Britanya Adasına getiren Anglo-Saksonlar bu halklardan biriydi.

İngilizce’de Cumartesi, Pazar ve Pazartesi Latinceyi takiben sırasıyla Satürn, güneş ve ay olarak adlandırılmıştır. Geriye kalan dört gün (Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma), Anglo- Saksonlar muhtemelen İngiltere’ye göç etmeden ve Hristiyanlığa geçmeden önceki kısa süre boyunca taptıkları tanrıların adlarını taşıyor.

Yeni Yıl, Eski Takvim: Miladi Takvimin Kökeni Ve Çelişkileri Bu Yazımızı da İncelemelisiniz

İlgili Yazılar

Salı, nispeten az kişinin tanındığı Tanrı Tiw ile adlandırılıyor. Tiw muhtemelen Roma tanrısı Mars gibi savaşla ilişkiliydi. Çarşamba, Roma tanrısı Merkür ile benzerlik gösteren tanrı Woden’ın adı verilmiştir çünkü iki tanrıda güzel konuşma, seyahat etme yeteneği, ölülerin muhafızlığını yapmak gibi benzer özellikleri paylaşıyordu. Perşembe Thunor’un günüdür ya da kelimenin eski İngilizce şekli olan Thunresdæg ‘‘Gök gürültüsü günü’’. Jove ya da Jüpiter’in günü olan Latince dies Iovis’in yanında yer alır.

Bu tanrıların her ikisi de, kendi mitolojilerinde gök gürültüsü ile ilişkilidir. Burada, ünlü Norveç tanrısı Thor’un adıyla benzerliğini görebilirsiniz. Bu bir tesadüften daha fazlası olabilir. Vikingler dokuzuncu yüzyılda İngiltere’ye kendileriyle birlikte onlara çok benzeyen tanrılarını getirerek geldiler. Anglo-Saksonlar zaten bu zamana kadar Hristiyandı ancak atalarının tanrı Thunor’un ve Norveç tanrısı’nın isimleri arasındaki benzerliği fark etmiş olabilirler. Bunu bilemeyiz ancak Thor sözcüğü dönemin yazılı metinlerinde yer alıyor. Erken İngilizce’den başka bir yerde pek bahsedilmemiş olan tek kadın tanrı Frig’in adı verilmiş olan haftanın günü Cuma’dır. Adı, şiirlerde ‘‘aşk, şefkat’’ anlamına gelen ortak bir isim olarak görülür.

Antik Mısır Takvimi İle Tarih Düzenlemesi: Bir Yılda Neden 365 Gün Var?

Tanrıların ve Haftanın Günleri

Hafta kavramı, yani, yedi numaralı ya da yedi isimli günlerin döngüsü(bunlardan biri genelde Pazar ya da Pazartesi sabit olarak başlangıç olur.) muhtemelen Yahudi takvimi ile ilişkilendirildi. İlk ortaçağ Avrupası hafta fikrini imparator Roma’dan Hristiyan kilisesi aracılığıyla alması kafa karıştırıcıydı. Erken Hıristiyanlıkta, zamanın hesaba katılması, kilisenin ziyafet günleri ve tatilleri, özellikle de Paskalya’nın değişken bayramının kutlanması da hayati önem taşıyordu. Felemenkçe, Almanca, ve tüm İskandinavya da Norveç dilleri gibi Avrupa dilleri ile ilişkili İngilizce’de benzer gün isimleri buluyoruz. Tyr, Othinn, Thor ve Frig gibi benzer isimler taşıyan Tanrılar kesinlikle İskandinavlar tarafından bilinirdi ve isimleri İskandinav dillerinde haftanın günlerine verildi (Modern Danca ile karşılaştırıldığında tisdagonsdagtorsdagfredag). Haftanın günleri için Latin isimleri ve isimlendirildikleri Roma tanrıları hala Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca gibi tüm Avrupa Latin dillerinde yaşıyor. Örneğin, Fransız lundi, mardi, mercredi, jeudi ve vendredi’yi düşünün ve Latince Luna, Mars, Mercurius, Iovis ve Venüs’ü arkalarında saklanmış bulacaksınız.

Antik Mezopotamya’dan Günümüze Takvim Ve Ay İsimlerinin Değişimi

Çeviri: Ayşegül Çıklakarslı

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More