Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Gladiatrix: Antik Roma’nın Kadın Savaşçıları

Kadın gladyatörler uzun yıllar sadece efsane olarak kabul edildi. Yine de, on yıllar süren araştırmalar nihayet varlıklarını ve Antik Roma gladyatör savaşlarındaki önemlerini doğrulanmasını mümkün kıldı.

0 6.305

Kadın gladyatörler uzun yıllar sadece efsane olarak kabul edildi. Yine de, on yıllar süren araştırmalar nihayet varlıklarını ve Antik Roma gladyatör savaşlarındaki önemlerini doğrulanmasını mümkün kıldı. Kadın gladyatörler çoğunlukla ‘Amazonlar’ olarak isimlendirildi. Roma’da insanlar Colleseum gibi arenalarda savaştıklarını görmeyi seviyorlardı ve onların doğudaki efsanevi Amazonların örnekleri olduklarına inanılıyordu. Antik rölyefler, kadın gladyatörleri erkek gladyatörlerle aynı şekilde giyinmiş ve silahlanmış olarak tasvir etseler de, belirgin farklılıklar var. Hepsinden önce, kadın gladyatörler miğfer yada tunik giymezlerdi. Tunik yerine sadece peştamâl giyerlerdi. Ayrıca gladius adı verilen bir kılıç, kol ve alt bacak koruyucuları ve vücut kalkanı kullandılar. Çoğu kadın gladyatör için miğferin kullanılmaması ilginç olabilir. Miğfer kullanmayan birkaç erkek gladyatör var, ancak kadınlarda, kullanmamasının farklı bir nedeni var gibi gözüküyor. Miğfer kullanmayan kadınlar genellikle kadınsı saç stillerini, savaşçıların açık bir göstergesi olarak sergilediler.

### Amazon Kraliçesinin Hikayesini Bu Yazımızda Bulabilirsiniz

Roma’daki Büyük Gladyatör Okulu(Ludus Magnus): İmparator Domitian (M.S 81–96) tarafından inşa edilen Gladayatör kışlaları, Via Labicana’dan bir görünümü. Arka planda Colosseum.

Roma gösterişinin sembolü

Gösterilerde kadın gladyatörlerin kullanımı, gerileme ve şatafatla yakından ilişkiliydi. Cassius Dio’nun (M.S 155-235) metinleri gibi yazılı kayıtlar ve Juvenal’in yazınları ( MS 1.yy-2.yy) kadın gladyatörlerinin seyrek olması nedeniyle kadın dövüşlerinin çok bol olduğu yönündedir. Gladyatör kadınlar aynı zamanda Roma elitleri için seksüel objeler olarak da kullanıldı. Gladatrix’ler zengin elitlerin şımarıklığının da temsilcisiydiler. Savaşan kadınlar, asillerin özel partilerinin de önemli bir parçasıydılar ve bazı zamanlar evlere konukları eğlendirmeleri için çağırılırlardı.

Erkek ve kadın gladyatörler arasındaki temel fark, kadınların ilk başta köle olmamalarıydı. Daha sonraki dönemlerde köle kadınların arenalarda savaşmış olması muhtemeldir; fakat başlangıçta Gladiatrix’ler macera arayan özgür kadınlardı.  

Genellikle savaşmaktan hoşlanan, eğlencenin, bir sporun bir formu olarak ya da toplumda özel bir rol bulmak için bir yol olduğuna inanan zengin Romalı kadınlardı. Tacitus’a (MS 56-117) göre, asil erkekler tarafından neredeyse hiç izlenmezlerdi, fakat aynı zamanda dövüşleri son derece popülerdi. Bununla birlikte, senatörlerin gladiatrix’leri amfi tiyatroda izlemek için rezil olmayı göze aldıkları da söylenir.

Bu kadınlar para kazanmak için savaşmıyordu; zaten zenginlerdi.Bu nedenle, ilgi, heyecan ve şöhret aramakta oldukları ileri sürülmüştür. Bu hedeflere ulaşmak için ihtiyaç duydukları tek şey kavgayı düzenleyen bir kişiden özel izin almaktı.

### Efsanevi Gladyatör Spartaküs’ün Hayatını ve İsyanının Detaylarını Bu Yazımızda Bulabilirsiniz

Erken dönem Gladiatrix’e bir örnek

Tarihi kaynaklarda Gladiatrix hikayeleri

Kadın gladyatörler, muhtemelen ilk kez imparator Nero döneminde ortaya çıktılar. Romalı tarihçi Cassius Dio, Nero’nun annesine övgü olarak düzenlenen gladyatör savaşları festivalini tasvir etmişti.

Nero, annesinin onuruna muhteşem ve pahalı bir festival düzenledi; etkinlikler birkaç gün boyunca çeşitli tiyatrolarda devam etti. Başka bir sergi, daha utanç verici ve daha şaşırtıcıydı. Sadece kadınlar da erkekler gibi at binmiyordu, aynı zamanda senato üyeleri orkestrada, sirkte ve av tiyatrosunda, aynı saygı duyulmayan alt sınıflar gibi, icracı olarak görüldü; at sürdüler, vahşi canavarları öldürdüler ve gladyatör olarak savaştılar, bazıları kendi istekleriyle, bazıları da zorlamayla.”  

Nero (M.S 54-68) dışında diğer Roma imparatorları da Gladiatrix’leri evlerine, partilere ve büyük arenalardaki diğer kutlamalara davet etmekten hoşlanıyorlardı. Kadın savaşçılara dair kayıtlar, imparator Domitian’ın MS. 81-96 arasındaki hükümdarlığı döneminde de görülmektedir. Cassius Dio’nun Domitian hakkındaki metinlerinde olduğu gibi:

Çoğunlukla geceleri de oyun düzenlerdi ve bazen cüceler ve kadınları birbiriyle dövüştürürdü.

İlgili Yazılar

Septimus Severus da aynı zamanda MS. 200’de arenalarda tartışmaları azaltmak amacıyla kadın dövüşlerini yasaklamasına kadar kadın gladyatörleri kabul etmiştir. İmparatora göre, buradaki temel amaç, gladyatör dövüşlerinin asil kadınlar arasında alt sınıf davranışlarını geliştiren şovlar haline getirilmesini önlemekti. Bu bakış açısı aynı zamanda, MS. 399’da gladyatörlüğün sonlandırılmasına karar veren imparator Honorius için de geçerliydi. Gladyatörler arasındaki son dövüş 1 Ocak 202,MS.’de Roma’da gerçekleşmiştir.  

### Roma İmpartorluğu’nun Yıkılışından Her Toplumun Çıkarması Gereken Dersler

Roma Arenasında cüceler

Arkeoloji gizemi çözüyor

Arkeolojik kanıtlar, antik roma metinlerinde anlatılan kadın savaşçıların varlığını doğrulamıştır. Konuyla ilgili arkeolojik kanıtların en önemlilerinden biri, Halikarnas’tan (Bodrum, Türkiye) mermer bir levhadır. Şu günlerde British Museum’da bulunan bu levha, kadın gladyatörlerin seksüel objeler olarak görüldüğünü kanıtlamaktadır. Levhada, ”Achillia” ve ”Amazon” lakabı verilen iki kadın savaşçı tasvir edilmiştir. Rölyefin MS 1. veya 2.yy dönemine ait olduğu düşünülmektedir. Kadınlar, antik yazarların kadın gladyatörleri betimleme şekilleriyle örtüşen karakteristik bir tarzda sunulmuştur.

2001 yılında Londra Southwark’da kadın bir gladyatör olarak teşhis edilen Romalı bir kadın iskeleti ortaya çıkarıldı. İskelet, ana mezarlığın dışında, gladyatör dünyasıyla ilgili birkaç öğe ile dışarıda gömülüydü. Mezarda aynı zamanda Anubis’in seramik lambası-üzerine yenik gladyatörün tasviri işlenmiş bir lamba-ve Londra amfi tiyatrosu etrafına yerleştirilmiş içlerinde fıstık çamından yanmış kozalaklar bulunan kâseler de bulunuyordu. Bazı araştırmacılar bu kadının bir Gladiatrix mi yoksa bir gladyatörün karısı mı olduğu konusunda hala şüphe içindeler.

Halikarnas’da bulunan iki gladiatrix rölyefi.

2 Haziran 2010’da Credenhill, Herefordshire İngiltere’de arkeologlar bir kadın gladyatöre ait olabileceği düşünülen başka kalıntılar ortaya çıkardılar. Gömüde, ahşap tabutun üç demir bandı ve pek çok demir çivisi ile sabitlendiği görüldü. Kalça kemiği ve baş çok sıradan bir kadına aitti. Yine de, bacak ve kol kemikleri sıra dışı şekilde ağır bulundu ve güçlü kaslara sahip olduğu fikrini verdi.

Zamanla arkeologlar kadın gladyatörlerin varlığına dair daha fazla kanıt keşfedebilirler. Onları resmi çoktan efsanevi dünyayı terk etmeye ve Roma tarihinin gerçek bir parçası haline gelmeye başladı.

SPARTAKÜS: ROMALILARA KARŞI KÖLELERİN LİDERİ BİR GLADYATÖR – BÖLÜM 1
ROMA İMPARATORLUĞU’NUN BAŞINA BELA OLMUŞ 10 DÜŞMANI
ANTİK ROMA’DAKİ YAŞAM HAKKINDA 10 MİDE BULANDIRICI GERÇEK
ANTİK DÖNEME AİT BİLİNMEYEN 10 ÇILGIN SEKS GERÇEĞİ

Çeviri: Zeynep Gizem Gencer

By Natalia Klimczak (ancient-origins)

References:

F. Meijer, The Gladiators: History’s Most Deadly Sport.2005
Dio Cassius, Roman history (translated by E. Cary), 2000
M. Grant, Gladiators, 1967
J. K. Evans, War, women and children in ancient Rome, 1991
http://ejmas.com/jcs/jcsart_murray_0703.htm
http://www.tribunesandtriumphs.org/gladiators/female-gladiators.htm

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More