Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Gizemli Yazılara Sahip 1900 Yıllık Antik Çin Aynası

Son derece iyi korunmuş 1,900 yıllık bronz ayna Fukuoka, Japonya'da ortaya çıkarıldı

0 1.907

Son derece iyi korunmuş 1,900 yıllık bronz ayna Fukuoka, Japonya’da ortaya çıkarıldı. Yapıt, fantastik durumu ve yüzeye kazınmış ilgi çekici bir açıklama ile dikkat çekiyor.

Asahi Shimbun’a göre ayna, Çin’deki Later Han Hanedanlığı döneminde (MS 25-220) yapıldı. Yaklaşık 11.3 santimetre (4.45 inç) ölçeğinde. Yapıya oyulmuş desenlere bakarak “bağlantılı ark aynası” olarak sınıflandırılmakta. Aynaya yazılan metin “gelecek nesillere sonsuza kadar fayda sağlamak için kullanılan” chang yi zisun’dan bahsediyor.

Araştırmacılar, eserin geç Yayoi dönemine ait diğer eserlere rastlanması ve tarihlendirilmesinde yardımcı olabileceğine inandığı için yazıtın doğru olduğunu düşünüyor. Ayna, Fukuoka Kent Müzesindeki sergide yer alıyor ve geçmişle ilgili bilinç ve ilgi artışına da yardımcı oluyor.

Antik Çün Üzerine Yaptığımız Tüm Araştırmalara Buradan Ulaşabilirsiniz

Çin yapımı bronz ayna, Fukuoka, Japonya’daki bir arkeolojik alanda ortaya çıkarıldı.

Yetkililer aynanın özel olduğunu söylediler çünkü hem sağlam hem de çok iyi korunmuştu. Nemli ortamda muhtemelen uzun süre kalmasına rağmen bu aynanın korunmasına yardımcı oldu. İyi bir durumda, yüzünüzün yansımasında hala görebileceğiniz söyleniyor, ancak görüntü biraz bozuk.

Kyoto Üniversitesi’nden Çinli arkeoloji profesörü Hidenori Okamura, kazı alanıyla ilgili bazı tarihi bilgilerden ve bronz aynanın olası kullanımından bahsetti:

Bulunduğu alan bir türbe değil, bu yüzden ayna dini ayinlerde kullanılmış olabilir.”

Japonya’da göze çarpan bronz ayna ilk kez keşfedilmedi. Ancient-Origins yazarı April Holloway daha önce Kyoto Ulusal Müzesi’nde “sihirli ayna” olarak adlandırılan objeleri tanıtan bir yazı yazmıştı. Holloway’ın yazdığı gibi “sözde” sihirli aynaların yüzeyinde hafif bir desen var – çıplak gözün fark edemeyeceği -, ışığın cepheden yansıyınca arkada desenler yaratıyor. Bu tür ayna çeşitlerinin güneş ibadet törenlerinde kullanılmış olabilir.

Uzakdoğu’dan Güncel Arkeoloji Haberlerine Buradan Ulaşabilirsiniz

İlgili Yazılar
Güneş ışığı bir Sankakubuchi Shinjukyo aynasının kopyasının yüzeyinden yansıyacak olduğunda, sırtta oyulmuş desenler Kyoto Ulusal Müzesi’ndeki bir duvara yansıyor.

Newsweek, Fukuoka’da bulunan bronz aynanın Yayoi döneminin ortalarından sonuna uzanan topografya yakınlarında gömülmüş olduğunu bildiriyor. Bulgu bahsindeki yazılarında Yayoi çanak çömleği “temiz, işlevsel şekilleri” ile tanımlanmaktadır. Ayna ve çanak çömlekler, Fukuoka, Japonya’daki Nakashima arkeolojik alanındaki kazılarda bulunmuştur.

Nakashima arkeolojik alanı, eski Çin kroniklerinde belirtilen bir bölge olan Na halindedir. Gömülü kültür varlıkları birimi yetkilisi, bronz ayna’nın Japonya’ya nasıl gelebileceğini açıkladı: “Son bulgu, aynı devrin Na devletinin aynı zamanda Çin yapımı bir ayna alma gücüne sahip etkili bir kişiye sahip olduğunu gösteriyor. Düşünülürse, bu kişinin aynı zamanda bir misyonu nedeniyle Çin’e gittiğinde bir tane edinmiş olabilir.”

Yayoi döneminden kalma seramik bir kavanoz

Newsweek’in de işaret ettiği gibi aynanın tarihçesi, Japon elçilerin anakarayı iki kez dolaştığı – MS 57 ve MS 107’deki diplomatik misyonlar için – gösteriyor. Ayrıca, Kore ve Çin’deki bazı bölgelerden metalürjisi de Japonya’ya geldi.

Aynalar, bugünkü pratik kullanımları dışında çok değerli olmayabilir, ancak geçmişte bu nesneler değerli hediyelerdi ve politik ittifaklar yaratmak ya da onları pekiştirmek için kullanılıyordu.

Japonya’da bulunan başka bir bronz ayna. Bu örnek Kofun dönemine aittir

Haber: Alicia McDermott

Çeviri: Bünyamin Tan

Diğer Japonya Arkeoloji Haberlerine Buradan Ulaşabilirsiniz

Kaynak Ancient-Origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More