Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

DNA BULGULARI AVRUPA’DA SON BUZUL ÇAĞI’NIN BİTİMİNE DOĞRU BÜYÜK BİR NÜFUS DEĞİŞİKLİĞİ OLDUĞUNU ORTAYA ÇIKARDI

0 555

Avrupa’da Geç Pleistosen dönemi ile erken Holosen arasında-Avrupa’nın tarih öncesi döneminin yaklaşık 30,000 yılını kapsayan dönem- yaşamış olan insanların kemik ve dişlerinden alınan DNA örnekleri, 4 Şubat 2016’da yayınlanan Cell Press Dergisi Current Biology Bölümünde elde ettikleri bulguları yayınlayan araştırmacıları bazı büyük sürprizlerle karşı karşıya bıraktı. En dikkat çekici bulgu, yüksek olasılıkla; yaklaşık 14,500 yıl öncesinde, şiddetli bir iklim dengesizliği yaşanan bir süreçte insan nüfusunda büyük bir değişim olmuş olmasıydı.

kafatasi-genetik

Almanya’da bulunan, Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden başyazar Johannes Krause “Bizler, insanlık tarihin hiç bilinmeyen bir bölümünü ortaya çıkardık: Son Buzul Çağı’nın sonunda Avrupa’da meydana gelen büyük bir nüfus değişikliği.” açıklamasında bulundu.

Araştırmacılar, tarihin bu kayıp bölümünü, 35.000 ila 7.000 yıl önce İtalya, Almanya, Belçika, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Romanya’da yaşamış olan 35 avcı-toplayıcı bireyin mitokondriyal genomlarını yeniden düzenleyerek birleştirdiler.

genetik

Krause: “Bu zaman dilimine ait ciddi bir genetik veri eksikliği vardı, bunun sonucu olarak da, Avrupa’daki ilk modern insanların nüfus yapıları ya da dinamikleri hakkında çok sınırlı bilgiye sahiptik.”

Yeni veriler, Son Buzul Çağı’ndaki en soğuk dönemden önce –Son Buzul Maksimum­- günümüz Belçika ve Fransa’sında yaşamış olan üç bireyin mitokondriyal DNA’larının M haplogrubuna ait olduğunu gösteriyor.  M Haplogrubunun Modern Avrupalılarda pek görülmemesine karşın Modern Asya, Avustrasyalı ve Kızılderili nüfuslarında oldukça yaygın olması bu verileri daha da dikkat çekici kılıyor.

İlgili Yazılar

M haplo grubunun eksikliği ve dünyanın farklı yerlerinde varoluşu daha önce, Afrikalı olmayan insanların pek çok vesile ile Avrasya ve Avrupa boyunca yayılması üzerine bir düşünce oluşturdu. Araştırmacılar;  Avrupa’da eski döneme ait olan bu anne soyunun keşfinin, şimdi tüm Afrikalı olmayan toplulukların yaklaşık 50.000 yıl öncesinde hızlı bir şekilde tek bir nüfustan yayılmış olduğu iddiasını ileri sürdüğünü söylüyor.  Bu gelişmenin ardından daha sonraki herhangi bir etapta, M haplo grubunun Avrupa’dan kaybolduğu görülüyor.

evrim-ve-fosil

Almanya Tübingen Üniversitesi üyesi ve çalışmanın başyazarı Cosimo Posth: “ Yaklaşık 25.000 yıl önce Son Buzul Maksimum başladığında, avcı-toplayıcı nüfuslar güneyde olduğu farz edilen barınaklara çekilmesi ve bunu takiben büyük nüfus düşüşü olması, bu haplogrubun kaybedilmesine sebebiyet verdi.”açıklamasını yaptı.

Fakat araştırmacıların en büyük sürprizin, yaklaşık 14.500 yıl önce iklim ılımanlaşmaya başladığında, bu ılımanlaşmanın, Avrupa nüfusundakibüyük azalmanın üzerinde etkisi olduğuna dair bir delil oluşturmasıydı. Max Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü’nden başka bir kıdemli yazar Adam Powell:      “Modelimiz, bu büyük klimatik değişim sürecinde, Son Buzul Maksimum boyunca hayatta kalmayı başaran avcı-toplayıcı toplulukların soyunu devam ettiren torunların yerini başka bir kaynaktan olan bir nüfusun aldığını gösteriyor.” açıklamasında bulundu.

dna-evrimi

Araştırmacılar, bir sonraki adımın; tarihte yaşamış bu bireylerin tüm genomlarını, daha fazla zaman ve mekâna ait örneklerle birlikte analiz ederek, geçmişin daha kapsamlı bir haritasını çizmek olduğunu belirtti.

 

Çeviri: Türkü Çebi

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More