Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Demir Çağına Ait En Eski Altın Eserler Bulunmuş Olabilir

Hazine avcısı iki arkadaş, İngiltere’deki en eski Demir Çağı altını olabileceği düşünülen mücevheri ortaya çıkardılar.

0 22.546

İki arkadaş, İngiltere’deki en eski Demir çağı altını olabileceği düşünülen mücevheri ortaya çıkardılar.

Mark Hambleton, rahmetli babasının tavsiyesi üzerine altın arama işine geri döndü ve Staffordshire Moorlands tarım arazisinde Joe Kania ile birlikte büyük bir keşfe imza attı.

Üç kolye ve bileziğin yaklaşık 2500 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Onların keşfi, şakayla karışık buluntuların ancak bir iki şilin değerinde olduğunu söyleyen sorgu hâkimi Ian Smith tarafından yapılan bir soruşturma ile hazine ilan edildi.

British Museum’dan Julia Farley, Leekfrith Demir Çağı torklarını[1]uluslararası öneme sahip benzersiz bir bulgu” olarak tanımladı.

‘Paha biçilmez içgörü’

Müzenin İngiliz ve Avrupa Demir Çağı koleksiyonları küratörü Dr. Farley: “Yaklaşık M.Ö.400-250 yıllarına dayanan eserlerin muhtemelen İngiltere’de Demir Çağı’na dair keşfedilen en eski buluntular olduğunu” söyledi. Ve ekledi: “Torklar muhtemelen anakaradan gelip yerel topluluktan kişilerle evlenen zengin ve güçlü kadınlar tarafından kullanılıyordu.”

Bu objelerin birbirlerine eklenerek Staffordshire’da bir araziye nasıl gömüldüğü bilgisi bizlere Demir çağı İngilteresi’ndeki yaşam hakkında paha biçilemez içgörülere ulaşmamada önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Yatağın yanında

Geçtiğimiz Aralık ayında Leekfrith’de yüzeye yakın 1m aralıklarla gömülmüş dört adet tork bulundu.

Konumu, 2009’da bir metal dedektör meraklısı tarafından keşfedilen 3 Milyon Sterlin değerindeki Staffordshire Anglo Saxon gömütünden yaklaşık 50 mil uzaklıkta bulunuyor.

Soruşturma, torcs’un altın içeriğinin en az% 80 olduğunu ve her parçanın ağırlığının 230g (8oz) ve 31g (1oz) arasında değiştiğini ortaya koydu bu durum, Bay Smith’in “Hurda olarak bile bir şilin ya da daha fazla eder.” demesine sebep oldu.

Şimdi resmi bir değerleme British Museum’da gerçekleşecek.
Hazine ilan edilmesi için, bir öğenin 300 yıldan daha eski olması veya % 10’dan daha fazla değerli metal içeriği olması gerekir.

İlgili Yazılar

Bu, şimdiye kadar ele aldığım en heyecan verici hazinelerden biri olmalı – Staffordshire Hoard’la aynı seviyede değil, yine de heyecan verici” dedi Smith.

Mr Hambleton arkadaşının bir şey bulduğunu söylediği an o gün için çalışmayı bırakmak üzere olduğunu söyledi.

“ Bu büyük tork’u cebinden çıkardı ve onu önümde salladı” dedi.

“ Ciğerlerime yeniden hava çekip kafamı toparladığımda ve bacaklarımın titremesi geçtiğinde ona ‘ orada ne bulduğunun farkında mısın? “ diye sordum.

Artık Kraliyet Malı

İkilinin dilinin tutulduğunu söyledi.

Ertesi gün uzmanlara göstermeden önce altını “güvende olduğundan emin olmak için”  yatağının yanında tuttuğunu söyledi.

Mücevher, Birmingham Müzesi tarafından yönetilen Taşınabilir Eserler Projesi’ne verildi, ancak önümüzdeki üç hafta boyunca Stoke’daki Potteries Müzesi ve Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

İkili, gelişmeleri arazinin sahibi Stuart Heath ile paylaşacaklarını söylediler.

Birer hazine oldukları onaylanan ganimetler artık kraliyetin malı. Hazine Değerlendirme Komitesi keşfi yapanlara, arazi sahibine ve eserleri edinmek isteyen herhangi bir müzeye bir meblağ önerecek

Bütün taraflar kabul ettikten sonra müze onlara para ödemekle yükümlü olacak.

[1] Önden ucu açık olan sert materyalden yapılma esnek olmayan kolye.

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

Kaynak: bbc “‘Oldest’ Iron Age gold work in Britain found in Staffordshire

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More