Buz Adam Ötzi’nin Yediği Son Yemek “Taş Devri Domuz Pastırması”
Alp Dağlarının ünlü "buz adam" mumyası olan Ötzi, yaklaşık 5300 yıl önce bir ok darbesine kurban gitmeden önce taş devri pastırmasının tadını çıkarmışa benziyor.
Alp Dağlarının ünlü “buz adam” mumyası olan Ötzi, yaklaşık 5300 yıl önce bir ok darbesine kurban gitmeden önce taş devri pastırmasının tadını çıkarmışa benziyor.
Kısa süre önce Ötzi’nin midesini inceleyen bilim adamlarına göre, Ötzi’nin son yediği yemek kurutulmuş keçi etiydi.
Çarşamba günü geç saatlerde Viyana’da yapılan bir konuşmada, Alman mumya uzmanı Albert Zink: ‘’Etin nano yapısını analiz ettik ve yediği et çok yağlı, kuru, muhtemelen bir domuz pastırmasıydı.’’
Daha da özel olarak bu lezzetli atıştırmalığın, Ötzi’nin dolaştığı ve Eylül 1991’de ona ait izlerin bulunduğu kuzey İtalya bölgesi olan Güney Tirol’de bir yaban keçisinden geldiği düşünülmektedir.
Ötzi, deniz seviyesinden 3.210 metre (10.500 fit) yükseklikte bulunan Ötztal Alplerinde iki Alman yürüyüşçüsü tarafından buz içerisinde mumyalanmış bir şekilde keşfedilmiştir.
Bilim insanları, Ötzi’nin gizemli geçmişinin duvarlarını aralayabilmek için yüksek teknoloji ürünleri, invaziv olmayan yaklaşımlar ve genomik sıralamayı kullanmışlardır.
Bu çabalar ise Ötzi’nin 45 yaşlarında öldüğünü, yaklaşık 1,60 metre boyunda ve 50 kilogram ağırlığında olduğunu ortaya koymuştur.
Bir ok tarafından, göğüs kafesi ve sol omuz bıçağı arasında büyük bir kan damarı kesilmesi ve elinden aldığı derin bir kesik sonucu feci bir şekilde can vermiştir.
Son keşiflerinin bir parçası olarak Zink’in ekibi, Ötzi’nin vücudunda ülsere neden olan bir bakteri bulunduğunu ve mide ağrısı çekmiş olduğunu tespit etmiştir.
Zink, bu ayın başında ünlü ABD dergisi Science’a, bütün parazitler, yıpranmış kirişleri ve kötü dişlerine rağmen Ötzi’nin çok iyi durumda olduğunu yazmıştır.
Eskiçağa Ait Açıklık Kazanmış En Önemli Tıbbi Keşifler
Antik Döneme Ait 10 Esrarengiz Dövme
Çeviri: Gülnihal Kafadar
Kaynak: phys