Bir Bira Fabrikası, Antik Mezarlıkta Bulunan 2500 Yıllık İçkiyi Yeniden Hayata Döndürüyor
Eğer 260 yıllık bir formülden bira yapımının harika bir şey olduğunu düşünüyorsanız, bir kaç bin yıllık mayalı bir içkinin yeniden canlandırılması epey ilginizi çekecektir.
Eğer 260 yıllık bir formülden bira yapımının harika bir şey olduğunu düşünüyorsanız, bir kaç bin yıllık mayalı bir içkinin yeniden canlandırılması epey ilginizi çekecektir. Amerika’nın Milwaukee eyaletinde bir bira fabrikası, arkeologların antik bir mezarlıkta ortaya çıkardığı alkollü bir içeceğe ait kalıntılardan yola çıkarak bu mayalı içkiyi yeniden hayata döndürme görevini üstlendi.
Wisconsin – Milwaukee Üniversitesinden bir arkeolog ile bir antropolog, ekipleriyle birlikte gerçekleştirdikleri çalışmada, günümüz Almanya topraklarında M.Ö. 400-500’e tarihlenen bir Demir Çağı defin alanında buldukları bir kazan içerisinde eski bir içkiye ait kalıntılara rastladılar. Kazı ekibinden Bettina Arnold, bronz kazanın içindeki maddenin içeriği ile ilgili bir fikre sahip olduklarını bildirerek, Milwaukee Lakefront Bira Fabrikası ile işbirliği içinde, kazanda buldukları kalıntı maddelerden esinlenerek bu formülü canlandırmak için kolları sıvadı.
Arnold, buldukları kalıntı maddenin içeriği ile ilgili şöyle konuştu: “İçinde bal kesinlikle mevcut. Bunun yanında acı tat verici ve koruyucu bir katkı maddesi – şerbetçiotu değil de, erkeç sakalı diye bilinen gül familyasından beyaz-pembe çiçekler açan bir bitki- olmalı. Ayrıca içeriğinde nane de kesinlikle mevcut.”
Peki bu içki gerçekte neydi? Lakefront’taki uzmanlara göre arpa ve balın tatlandırıcı olarak kullanıldığı “brag got” diye bilinen eski bir tür içki.
Ürünün tadımını yapan NPR Medya’dan Bonnie North, “Tadı hoş, nerdeyse Porto şarabı gibi, tabi biraz nane ve bitkisel aromalı.” diye yorumda bulundu. Lakefront’tan Chris Ranson’a göreyse, güzel tadına rağmen bu içki, insanların satın almak isteyebileceği bir şey değil ve asla raflarda kendine yer bulamayacak.
Çeviri: Bora İşlier
Kaynak: consumerist