Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Antik Mezarda Gizli Geçit Keşfedildi

Uzmanlar, daha önce bu tarz bir mezar süslemesi ile karşılaşılmadığını belirtti.

0 74.142

Geçit, Mısır Krallığın’ın Asvan Adası valisinin mezarına çıkıyor.

Qubbet El-Hawa Mezarlığında yapılan kazı çalışmaları esnasında, Birmingham Üniversitesinden bir İngiliz görevi ve Mısır Keşif Topluluğu, I. Sarenput’un, Mısır Krallığı’nın Asvan Adasındaki birinci valisi,  mezarlığına açılan bir geçit keşfettiler.

Eski Eserler Bakanlığı’nda bölüm başkanı olarak görev yapan Mahmoud Afifi, Ahram Online’da, yeni keşfedilmiş olan bu geçidin Asvan, Nil’in batı tarafındaki bankasında bulunan en uzun geçit olduğunu, uzunluğunun 133 metre olup I. Sarenput’un mezarı ile bankayı birbirine bağladığını söylemiştir.

Afifi, geçidin kabartmalar ile süslendiğini, bu kabartmalardan en önemlisinin rampanın doğu tarafındaki kuzeye bakan duvarında bulunduğunu ve boğayı çeken bir grup adamın, boğayı I. Sarenput’a sunuşlarını resmettiğini açıklıyor.

gecitdeki-kabartma
Üst Mısır’ın merkezi yönetim başkanı olan Hani EbulAzm, Ahram Online’da,  görevin aynı zamanda, arkeologların mumyalama tasnifinde kanopi kavanozları olarak kullanıldıklarına inandıkları, geçitteki bir çukurdan kil konteynırları çıkartmışlardır.

Ebul Azm, mumyalama sürecini daha iyi anlayabilmek için konteynırların içlerindeki organik materyaller ile birlikte inceleneceğini söylemiştir.

İlgili Yazılar

Görevin alan yöneticisi, Martin Yumath, keşfedilen buluntular konusunda çok heyecanlı olduğunu ve buluntuları, ‘’Qubbet El-Hawa’nın orijinal özelliklerini değiştirebilecek harika bir başarı.’’ olarak tanımlıyor.

gizli-gecit
Yumath, görevin Eski Krallık yetkililerinin ve Mısır Krallığı valilerinin mezarlarından oluşan bir koleksiyona ev sahipliği yapan Qubbet El-Hawa bölgesini kapsamlı bir şekilde keşfetme fırsatı oluşturabilecek olan, yokuşun daha çok sırrını çıkarabilmek için, kapsamlı bir araştırma başlatacağını, öne sürüyor.

I. Sarenput, 12. hanedan kralı, I. Senusert döneminde Asvan Adası’nı yönetmiştir. Satet rahibelerinin ve yabancı toprakların gözlemcisi olarak başka görevlerde de yer almıştır. Ayrıca kralın Nubia’dan mal ticareti yapan kişisel ticaret ajanıydı. Mezarı ise, birbirine koridorlarla bağlantılı olan üç odadan oluşmaktadır.

En içerideki odada, bir zamanlar içerisinde sahibinin heykeli duran bir oyuk bulunurken, ilk iki oda, sütunlardan oluşuyor. Dış kabartmalar Sarenput’u akrabaları ve köpekleriyle tasvir ederken, sağlam kalan iç resimler ise Tanrı Khnum’la birlikte bir sahneyi tasvir ediyor.

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Kaynak: englishahram

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More