Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

Alaska’da Enerji Esnekliği ve Bağımsızlık

Yılın bir bölümü karanlığa hapsolmuş Kuzey Kutup Dairesinin üzerinde bile, topluluklar yaz aylarında güneş enerjisine, kış aylarında da rüzgar enerjisine geçiş yaparak mevsimlik yenilenebilir kaynaklardan yararlanmaktadırlar.

Rüzgar türbinleri, Alaska genelindeki mikro şebeklerine yenilenebilir enerji tedarik etmektedir. Kaynak: Chris Pike, Alaska Fairbanks Üniversitesi, Enerji ve Güç Alaska Merkezi
0 730

Amerika Birleşik Devletlerinde elektrik şebekesi birbirine bağlı sistemlerin behemotudur. Eğer bir kısmı başarısız olursa veya sabote edilirse, milyonlarca sakin elektriksiz kalabilir. Alaska’da merkeze uzakta bulunan köyler, önlemlerin daha geniş bir elektrik şebekesine direnç kazandırdığına  bir örnektir. Bu topluluklar, kendiliğinden çalışan küçük, yerli elektrik santralleri olan elektrik şebekelerine güveniyorlar. AIP Publishing tarafından yayımlanan Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji Dergisinin gündemde olan konusuyla ilgili dokuz makale, Alaska’daki mikro şebekeler için enerji teknolojileri ve maliyetlerinin ilk incelenmesini sunmaktadır.

Alaska Fairbanks Üniversitesi, Alaska Enerji ve Güç Merkezi, araştırmacı Erin Whitney: ‘’Yenilenebilir kaynakların mikro şebekelerle bir bütün haline getirilmesi, aktif bir araştırma alanıdır. Alaska sakinleri, enerji üretim portföylerine sürdürülebilir, yerli, yenilenebilir enerjiyi entegre etme düşüncesini desteklemektedirler.’’

Amerika Kıtası Gezi Yazılarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Lower 48[1]‘in aksine, Alaska arazisi büyük ölçekli elektrik şebekesinin kurulmasını zorlaştırıp fiyatını da yükseltmektedir. Onların yerine, mikro şebekeler, uzakta yaşayan sakinler için kalıcı, 2 megavata kadar kendi kendine yetebilen adalar kadar elektrik üretebilmektedir. Alaska mikro şebekeleri, 200’den fazla topluluk için elektrik ve yıllık 2 milyondan fazla saat çalışma deneyimi sağlamaktadır.

Enerji maliyetlerini düşürmek, uzak şebekelerde yenilenebilir enerjiye geçmek için bir güçtü. Whitney’e göre, birçok Alaska sakini, mikro şebekelerine taşınan pahalı dizel yakıtın maliyetini düşürmek için yerli enerji çözümleri arama konusunda seferber oldular.

Whitney: ‘’Bazı sakinler o kadar uzakta yaşamaktadırlar ki, ancak buz eridiğinde bir mavna, nehrin yukarısına çıkabildiği zaman yılda bir ya da iki kere yakıt alabilmektedirler. Bu durum da, milletin en yüksek enerji maliyetlerine dönüşmektedir.’’

Whitney, petrolün ve yerli, yenilenebilir kaynakların mikro şebekelerine elektrik tedarik etmek için birlikte çalışabileceklerini açıklıyor. Bir dizel jeneratörü tipik olarak ana güç üretmekte buna kıyasla yenilenebilir enerji kaynakları jeneratörlerin üzerindeki yükü düşürürken yakıt harcamamakta ve enerji maliyetlerini düşürmektedir.

İlgili Yazılar

Yılın bir bölümü karanlığa hapsolmuş Kuzey Kutup Dairesinin üzerinde bile, topluluklar yaz aylarında güneş enerjisine, kış aylarında da rüzgar enerjisine geçiş yaparak mevsimlik yenilenebilir kaynaklardan yararlanmaktadırlar.

Alaska, yenilenebilir enerji projelerini mikro şebekelerle birleştirmek ve geliştirmek için, son on yılda 250 milyon doların üzerinde yatırım yapmıştır.

Whitney, kağıtların toplanmasında derlenen bilgilerin, diğer toplumları mikro şebeke teknolojisinin daha büyük bir esneklik sistemi ile birleştirilmesinin değeri hakkında aydınlatacağını ummaktadır. Dahası, Whitney, mikro şebekelerin dünyadaki daha küçük uzaktaki toplumlar için bir güç kaynağı haline gelmesini ummaktadır.

Whitney: ‘’Alaska kendi yerinde. Biz, mikro şebekeler ve onların sistemlerinden elde edilen verilerle, uzmanlığımızı toplumla paylaşmak isteriz, Kuzey Kutup Bölgesinde olsalar da olmasalar da. Ayrıca, diğerlerinin tecrübelerinden de bilgi edinmeyi umuyoruz.’’

Alaska Enerji ve Güç Merkezi, Alaska Üniversitesi Fairbanks araştırmacıları incelemeyi gerçekleştirmiş, bu proje Alaska Enerji Kurumundan destek almıştır.

[1] Çevirmen Notu (Lower48):  48, Amerika Birleşik Devletlerinin, ”birleşik” olarak anılan devletlerin sayısıdır. Bu sayının içerisine Kuzey Amerika kıtasında bulunan Alaska ve Pasifik Okyanusunun ortasında yer alan Hawaii dahil edilmemiştir.

Çeviri: Gülnihal Kafadar

Sitemizde Yer Alan Diğer Teknoloji Yazılarına Buradan Ulaşabilirsiniz

Kaynak ScienceDaily

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More