Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

2000 Yıllık Kuş Banyosu Açığa Çıkarıldı

Günümüzde bahçede kuş banyosu olarak kullanılan 2000 yıllık Roma “kasesi” arkeologları şaşırttı!!!

0 5.509

Kuş banyosu olarak kullanılan 2000 yıllık Roma “kasesi”, Roma Alcester Miras Müzesi’nde görücüye çıktı.

Alcester’da yaşayan Ray Taylor bir kaç yıl önce bahçesinde çömlek bir kase bulup kuş banyosu olarak kullanmaya başladı.

Taylor’un kızı, Globe House’taki Roma Alcester sergisi ziyareti sırasında bu kaseye benzer objelerin gösterimde olduğunu gördü. Daha sonra, babasıyla kaseyi müzeye götürüp hakkında bilgi almaya karar verdi.

kus-banyosu

Mayıs ayında Globe House‘ta gerçekleşen Roma Festivali sırasında Warwickshire İnsan Tarihi Müzesi müdürü Sara Wear, kaseyi MS 2. ya da 3. yüzyıla dayanan, neredeyse bütün halde bir Roma çömleği olarak tanımladı.

kus-banyosu-2

İlgili Yazılar

Bu çömlek, günümüzdeki havan gibi maddeleri ufalamaya yarayan bir obje. Romalılar, yemeklerinde çok sevdiği ve bozulmuş etin tadını değiştirmek için kullandığı acı sosu yapmak için bitkileri, baharatları ve diğer malzemeleri bu çömlekte döverdi.

Bu örnek Atherstone yakınlarında bulunan, çömlek üretim alanı olan Mancetter’dan gelebilirdi.

muze-kus-banyosu

Objenin ne kadar değerli olduğunu gören Taylor, çömlek kaseyi Warwickshire Müzesi’ne bağışladı. Müzeyi Pazartesi, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri saat 09.30’dan 17:30‘a kadar, Cumartesi günleri ise saat 10:00’dan 16:00‘ya kadar ziyeret edebilirsiniz.

roma-donemi-kus-banyosu

Alcester belediye meclis üyesi Mike Gittus: “Bu çömlek, Roma Alcester Miras Müzesi’ne çok güzel bir katkı. Müzemizde Alcester tarihinin zenginliğini kanıtlayan daha birçok büyüleyici eser bulabilirsiniz” dedi.

 

Çeviri: Buket Nur Ekim

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More