Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

2000 Yıl Önce Yapılmış Dumanı Hapseden Lambalar Açığa Çıkarıldı

Lambaların her ikisi de ağzıyla balık yakalayan birer kaz şeklinde. Işık balıkla bitişik halde. Mum yanarkenki oluşan duman balıkta bulan girişle kazın vücuduna giriyor ve boynundan geçerek boş göbeğinde depolanmış suda duman yok oluyor.

0 3.198

Çinli Arkeologlar Dumanı Hapseden Tarihi Lambaları Gün Yüzüne Çıkardı

 

Bin yıl öncesinde Çin’de ki kirli duman dünya manşetlerinde yer alıyordu. Çinli lamba üreticileri hava kirliliğini azaltmak için yeni tasarımlar ortaya koyuyordu ve yeni bir geçiş ortaya çıktı.

Çinli arkeologlar Çinin doğusunda bulunan Jianxi eyaletindeki meşhur Batı Han Hanedanlığı (M.Ö 206- M.S  24) mezarlıklarında kazı çalışmaları yaparken,  2000 yıllık dumanı “yutabilen” eski bronz lambaları gün yüzüne çıkardı.

antik lambalarLambaların her ikisi de ağzıyla balık yakalayan birer kaz şeklinde. Işık balıkla bitişik halde. Mum yanarkenki oluşan duman balıkta bulan girişle kazın vücuduna giriyor ve boynundan geçerek boş göbeğinde depolanmış suda duman yok oluyor. Kazı ekibinin başında olan Xin Lixiang, Xinhua’ya şöyle söylüyor:

“Sanat eseri olmakla kalmıyor aynı zamanda tarihi bir buluş.”  Ayrıca lambaların temizlenebilmesi için parçaların takıp çıkarılabilindiğini ve parlaklığı ayarlamak için sallanan abajur kafasının olduğunu da ekliyor.

İlgili Yazılar

çin imparatorluk lambası

Han Hanedanı Çin yapımı bronz lambalar zamanında altın çağını yaşıyordu ama yine de dumanı hapseden bu tasarımlar ancak asilzadeler tarafından alınabiliyordu.

 Haihunhou (Han Hanedandının Markisi)’nun mezarında Eylül ayında iki lamba bulundu.   Nanchang civarlarında, Hainhunhou’nun mezarlığı Çinde keşfedilmiş en harika Batı Han Hanedanlığı mezarlığıdır. 40.000 metre kare alanı kaplıyor 8 mezar ve de savaş arabalarını çeken atlar için  bir gömülme alanı yer alıyor.  Ana mezarın saltanatı Çin tarihinin en refah dönemine öncülük etmiş İmparator Wu’nun torunu Liu He’ye ait olduğu düşünülüyordu. Sadece 27 gün süren saltanatından sonra tahtan indirilmesiyle Liu Haihunhou ünvanını aldı. Haiun kuzey Jiangxi’deki küçük bir krallığın eski adıdır.

2011’de alanda kazılar başladı ve daha devam etmektedir. Keşfedilmiş el yapımı sanat eserleri arasında yaklaşık 3.000 tahtadan tabletler,  bambudan kayışlar ve çok sayıda bronzdan, altından ve yeşim taşından objeler yer almaktadır.

 

Haber Düzenleme: Sabiha Zeynep Cesur

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More