Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

2000 Yıl Öncesine Ait Kilitli Mezardan Çıkanlar!!!

0 454

Doğu Çin’deki kilitli mezar, 2000 yıl öncesinin, hakkında az şey bilinen imparatorunun akıbetine ışık tutabilir.

Çin’de, Nachang, Jiangxi bölgesi, yakınındaki 2000 yıllık mezar kompleksinde, şu ana kadar gerçekleşmiş en geniş çaplı arkeolojik bulguların birinden alınan seçme eski eserler. Fotoğraflar: Xinhua
Çin’de, Nachang, Jiangxi bölgesi, yakınındaki 2000 yıllık mezar kompleksinde, şu ana kadar gerçekleşmiş en geniş çaplı arkeolojik bulguların birinden alınan seçme eski eserler. Fotoğraflar: Xinhua

 

Resmi kaynaklara göre, 2000 yıl öncesindeki Han Hanedanına uzanan soylu mezarlığında çalışmalar yapan Çinli arkeologlar bu bölgenin, gün yüzüne çıkardıkları en eksiksiz ve iyi korunmuş mezar topluluğu olduğunu söylemektedirler.

Ama önemli bir nokta esrarını korumaktadır: Xinhua’ya göre,  uzmanlar ana mozoledeki kilitli bir tabutun, eskiden bölgeye hâkim olan güçlerin kimliğini tespit edebilecek kalıntıları barındırmasını – belki de bir imparator mührü – umut etmektedirler.

Bölge, Jiangxi bölgesindeki Nanchang şehrinin dışındaki kırsal bir alanda 40,000 metrekare genişliğe kadar uzanan bir büyüklüktedir. Arkeologlar sekiz ana mezar ve yaklaşık 900 metrelik duvarlar ile çevrili ölülerin yarış arabalarıyla gömüldükleri bir alanı ortaya çıkardılar.

Ördek şeklindeki bronz kandiller
Ördek şeklindeki bronz kandiller

 

Bölgenin, Batı Han Hanedanının(MÖ 206-MS 25) en etkili hükümdarı olan İmparator Wu’nun torunu olan Liu He’nin ve Liu’nun eşinin ve az miktardaki aile üyesinin gömüldüğü bölge olduğuna inanmaktadırlar.

Dönemle ilgili kesin detaylar net değildir, ancak Liu’nun kısa ama hareketli bir hükümdarlık sürdüğü düşünülmektedir – tahta çıkmış ama devrilmiş, daha sonra geri dönmüş ve yeniden tahttan uzaklaştırılmıştır.

seramikler
Bronze ve seramik eşyalar

 

İlgili Yazılar

Arkeologlar terrakota figürler, müzik enstrümanları, 10 ton kadar bronz para ve 10,000’den fazla altın, yeşim taşı, demir, ahşap ve bambudan yapılma 10,000’den fazla eşyayı ortaya çıkarmışlardır.

Bir yol ve suyolları sistemi de görülebilmektedir.

Milli Müze’de çalışan bir araştırmacı olan ve kazıyı yöneten Xin Liang, ekibinin bir sonrası çalışmasının esrarengiz mezar üzerine olacağını söyledi.

mezar alanı

Bölgedeki arkeologlar kilitli bir mezarın, bir imparator mührü gibi interned olanın kimliğini kesin olarak ortaya çıkarabilecek eski eserleri barındırabileceğini umut etmektedirler.

Xin “Mezardaki kişinin statüsünü ve kimliğini gösterebilecek bir kraliyet mührü ve yeşim taşı elbiseler olabilir ” şeklinde konuştu.

Eski Kültürel Eserler Devlet İdaresi bölgenin sorumlularına Birleşmiş Milletlerin kültürel kolu olan Unesco’ya dünya mirası listesine girilmesi için başvuruda bulunulması görevini verdi.

 

Haber Düzenleme: Bülen Avcı

Kaynak: scmp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More