Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

1700 Yıllık El Değmemiş Mezarda Görkemli Heykelcikler

Arkeologlar daha fazlasını keşfettiklerinde üç defin seviyesi fark ettiler. Ekip ikinci defin seviyesinde iki kafatasının yanında yüz üstü yerleştirilmiş biri erkek biri dişi iki heykelcik buldular.

1 2.749

Bir düzine erkek yetişkinin kemiklerini ve aynı zamanda Kolomb öncesinden kalma heykelcik ve heykelleri de barındıran 1700 yıllık el değmemiş mezar Meksika’da gün yüzüne çıkarıldı.

Arkeologlar Meksika’nın Colima eyaletinde Yedinci Gün Adventist Kilisesi’ne tadilat yapmak için gerçekleştirilen bir çalışma sırasında Comala Dönemi’nden (0 ve M.S 500 yılları arasında) kalma bir antik bir mezar keşfettiler. Arkeologlar taşlarla, öğütme için kullanılan eserler ve insan kemikleriyle kapanmış bir oyuk buldular.

İçinde 12 kafatası ve diğer kemikler gelişigüzel bir şekilde birbirinin üzerine yıkılmıştı. Meksika’da Antropoloji ve Tarih Ulusal Enstitüsü’nde fiziksel antropolog olan Rosa María Flores Ramírez kafataslarının bazılarının hasar ve aynı zamanda diş kırıkları ve giysi yıpranmaları işaretleri gösterdiğini belirtti.

Arkeologlar daha fazlasını keşfettiklerinde üç defin seviyesi fark ettiler. Ekip ikinci defin seviyesinde iki kafatasının yanında yüz üstü yerleştirilmiş biri erkek biri dişi iki heykelcik buldular.

meksika-heykel

Antik heykelcikler

15 inç (39 cm)  uzunluğunda ve 6 inç (15cm) genişliğinde olan erkek heykelcik kafasından boynuzlar çıkan gösterişli bir başlık giyiyordu. Elinde de bir balta tutuyordu.

12.5 inç uzunluğunda ve 5,5 inç genişliğinde olan (32cm’e 14 cm) dişi heykelcik sivri burunlu ve üçgen şeklinde kafası olan bir kadını temsil etmektedir. Bantlı bir başlık takıyordu ve sağ elinde bir çömlek tutarak ellerini çapraz şeklinde tutuyordu. Mezarda iki çömlek daha vardı.

Her iki figür de bittiğinde cilalanmış iyi malzemeden yontulmuştu. Antik heykeltıraşlar yüz şekillerini oymak için kesikleri kullanırlardı.

İlgili Yazılar

Arkeolog Rafael Platas Ruíz tercüme edilmiş ifadesinde bu parçaların varlığının o zamanda Colima vadisinde yaşayan grupların dünya görüşüne ışık tuttuğunu, özelliklerine göre heykelciklerin ölülerin korunmasını sağlayan yatıştırıcı öğeler görevi gördüğünü ve aynı şekilde erkek heykelciklerin de bir şaman görevi gördüğünü, diğer objelerinde ölüler dünyasına gerekli şeyleri getirme görevini gerçekleştirdiğini belirtti.

Bulgu neredeyse her zaman bu tür mezarlar arkeologlar onlara ulaşamadan yağmalandığı için enderdir.

Araştırmacı mezarın dokunulmamış olmasının onlara kemik kalıntılarına yakın bir bakış sağlama, lezyonları ve deformasyonları gözleme ve onların hayatlarının nasıl olduğuna dair daha fazla bilgi edinme olanağı sağladığını belirtti.

Araştırmacılar tüm Colima vadisi sürekli olarak M.Ö 1500’den M.S 1500 yılına kadar işgal edildiği için bu bölgedeki tek mezar olmayabileceğini ve bu şehrin tarihinin altında farklı dönemlerin kültürel kalıntıları yatıyor olabileceğini belirttiler.

Editör’ün notu: Bu makale heykelciklerin tüylü bir başlık değil gösterişli bir başlık giydiklerine dikkat çekmek için doğrulanmıştır.

Kapak Resmi Yazısı: Yakın zamanda Meksika’nın Colima eyaletinde 1700 yıl önceden kalma kemik ve antik heykelcikleri içinde barındıran bir mezar ortaya çıkarıldı.

Çeviren: Belgin AVŞAR

Kaynak: livescience “1,700-Year-Old Untouched Tomb Yields Elaborate Headdress Figurine

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

1 yorum
  1. etezeguzoy diyor

    Heykelciklerin tarihi hakkında bir kaç yazı olsa fena olmazdı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More