Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

1,600 Yıl Önce Askerlerin Şarap İçtiği Cendere Bulunmuş Olabilir

Eski tütsü ticaret yolunda bulunan güney Negev bölgesi, kibbutizm, moshavim ve diğer yerleşimler arasında 6,000 kadar sakiniyle seyrek nüfusa sahip kurak bir çöldür.

0 3.813

Negev bölgesinde büyük bir Bizans şarap cenderesi gün ışığına çıkarıldı ve bu, bulunması gereken iki cendereden ikincisi.

İsrail, permakültür (sürdürülebilir tarım) uygulaması ile tanınıyor bununla birlikte, Ramat Negev bölgesinde yaklaşık 1,600 yıllık bir şarap cenderesinin bulunması, devletin kurulmasından yüzyıllar önce tarımın kurak alanlarda başlıca geçim kaynağı olduğunu kanıtlar nitelikte.

###Bitkiler Olmadan Yaşamanın İmkansızlıklarını Anlattığımız İncelememize Bakmalısınız

Ramat Negev Bölge Konseyi yakınlarındaki kazılar esnasında, İsrail Antika Otoritesi arkeologlarından oluşan bir ekip MS 4. Yüzyıla dayanan büyük bir Bizans dönemi yapısı keşfetti ve bu yapının içerisinde bir şarap cenderesi kalıntıları bulunuyordu. Arkeolojik kazı, Yerucham yeshiva’daki gençlerden oluşan bir ekiple devam etti. (Bundaki amaç ise, genç erkekleri ülkenin fiziksel geçmişiyle ilişkilendirmekti.)

Ramat Negev’deki şarap cenderesi resimde görüldüğü gibi bir yapı ile birbirine geçmiş durumda, 2017 yazı.

Eski tütsü ticaret yolunda bulunan güney Negev bölgesi, kibbutizm, moshavim ve diğer yerleşimler arasında 6,000 kadar sakiniyle seyrek nüfusa sahip kurak bir çöldür. Eski başbakan David Ben-Gurion, emekliliğinde burada Sde Boker’da inzivaya çekilmişti.

İsrail Antika Otoritesi kazı başkanı Dr. Tali Gini, ‘’Güney Negev, Bizans İmparatorluğu da dâhil olmak üzere uzaklara ihraç edilen şaraplar için üzümün yetiştirildiği tarımsal bir bölge olarak biliniyor. ’’

Bugün, bu taş şarap yapımı geleneği, Ramat Negev Tarımsal Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışmalarla yeniden başlatıldı. Ramat Negev Şaraphanesi ve bölge konseyi de dâhil olmak üzere butik şaraphaneler, 23 tarım çiftliğinin bulunduğu bir ‘şarap yolu’ turu oluşturdular.

###Dünyanın En Eski Şarap Şişesini Merak Edenlere Özel Yazımız Sizlerle

İlgili Yazılar

Amerika doğumlu Gini’ye göre, yaklaşık 40 m x 40 m (131 fit x 131 fit) olarak kesilmiş taş olan Bizans yapısının etkileyici boyutu, bu bölgedeki bir ordu birliği için şarap cenderesi olarak hizmet etmiş olabileceğini gösteriyor. Büyük oranlarda ise, özsu akıtan oyuğun çapı 2,5 metre, (yaklaşık 8 fit) derinliği de 2 metredir. (Yaklaşık 6.5 fit) – tahmin edilen üretim ise etkileyici bir şekilde 6,500 litre ham şarap. (Yaklaşık 230 kubik fit)

Güney Negev bölgesindeki arkeolog Yoram Chaimi’ye göre, şarap cenderesinin keşfi tam bir sürpriz oldu. Güney Negev bölgesinin tamamında, kapalı bir yapıyı içerisinde barındıran ikinci bir şarap cenderesi daha var. Bu cendere ise, Avdat’da (Nebati şehri)aynı zamanda da tütsü ticaret yolunda bulunuyor.

Ramat Negev şarap cenderesi kazısına katılan gençler ve arkeologlar, 2017 yazı

Gini, şarap cenderesinin neden terk edildiği hakkında varsayımda bulundu. ‘’MS 6. Yüzyılın ortalarında, güney bölgelerinde şarap ihtiyacının azalmasına neden olan korkunç bir salgın vardı. Salgından sonra, bu yapıyı kullanmaya devam ettiler ama cendereyi kullanmadılar.’’ Bizans döneminin sonunda, bölge terk edildi.

Chami, sit alanın daha kapsamlı bir şekilde kazılması, korunması ve halka açılması teklifini bölge konseyine sunduğunu söyledi.

Bu arada, Negev şarabının tadına bakmak için yalnızca yerel bir süpermarketi ziyaret etmeniz yeterli.

###Dünyanın En Eski İçkileri ve Alkol Yapının Tarihi Bu Yazımızda

Çeviri: Özge Sertbaş

Kaynak: timesofisrael

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More