Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

14 yy. Manastır Hastanesi’ne Ait Veba Çukuru Keşfedildi

Veba, insanlık tarihindeki en kötü salgındı. Bu salgın, 1346-1353’e kadar Avrupa nüfusunu perişan etti. Yaklaşık 75 ila 200 milyon insanın ölümüne neden oldu. 

0 2.255

Lincolnshire Thornton Manastırı’ndaki 14. yüzyıl hastanesinin bulunduğu alanda, Veba kurbanlarına ait olduğu bilinen toplu mezarlar keşfedildi.

Sheffield Üniversitesi’nden arkeologlar, son derece seyrek bulunan veba defin alanında, çoğu çocuk olmak üzere 48 iskelet ortaya çıkardı.

Veba, insanlık tarihindeki en kötü salgındı. Bu salgın, 1346-1353’e kadar Avrupa nüfusunu perişan etti. Yaklaşık 75 ila 200 milyon insanın ölümüne neden oldu. 

Araştırmacılara göre, hem erkek hem de kadın yetişkinlerin ve bunların yanında 27 çocuğun kalıntılarının da bulunduğu bu nevi büyük bir defin alanının varlığı, yerel bir topluluğun Veba ’ya yenik düştüğünü ve ölen sayısıyla baş edemediklerini gösteriyor.

2011’den bu yana kazıları yöneten Sheffield Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ‘nden Dr. Hugh Willmott keşiflerin neden ulusal çapta önem arz ettiğini açıkladı:

İngiltere nüfusunun yaklaşık yarısının Veba salgını nedeniyle hayatını kaybettiği gerçeğine rağmen, bu olayla ilişkilendirilebilecek çoklu mezar sayısı çok azdır. Öyle görünüyor ki yerel topluluklar sevdiklerini mümkün olduğunca normal bir şekilde defnetmeye devam etmişler. “

Lincolnshire Thornton Abbey'deki 14. yüzyıl manastır hastanesinin bulunduğu alanda, Veba kurbanlarına ait olduğu bilinen toplu mezarlar keşfedildi. Kaynak: Sheffield Üniversitesi
Lincolnshire Thornton Abbey’deki 14. yüzyıl manastır hastanesinin bulunduğu alanda, Veba kurbanlarına ait olduğu bilinen toplu mezarlar keşfedildi. Kaynak: Sheffield Üniversitesi

Yakın zamanda meydana çıkarılan 14.yy’a ait iki alan, tarihi kayıtlarda da Veba ‘ya neden olan vibonik bakterinin bulunduğu belirtilen Londra mezarlıklarıdır. Ki, buradaki sivil yetkililer, kentteki çok sayıda ölüyle başa çıkmak için yeni acil defin alanları açmak durumunda kalmışlardır.

Kırsal Lincolnshire’ın sakin bir köşesinde o döneme ait olan ve daha önce bilinmeyen tamamen beklenmedik toplu bir mezarın bulunması bu nispette benzersizdir. Bu mezarlar, bu nevi yıkıcı bir tehditle karşı karşıya kalmaya hiç de hazır olmayan küçük bir topluluğun yüzleştiği gerçek zorluklara ışık tutuyor.”  diyor Dr. Willmott ve ekliyor: “İskeletler ilginç olmakla birlikte, sadece birilerinin hayatının sonunu temsil ediyorlar ve aslında arkeologlar olarak ilgilendiğimiz şey, ölümlerinden önce yaşadıkları hayat. Bununla bağlantı kurmanın yollarından biri geride bıraktıkları gündelik nesnelerdir.”

İlgili Yazılar

Thorton Manastırı’nda bulunan objelerden biri de küçük bir kolye ucuydu. Bu bir Tau Haçı’ydı ve hastane binası kazısında bulundu. Bu haç, bazı insanlar tarafından Aziz Anthony Ateşi olarak bilinen ve günümüz modern tıbbının (Çavdar mahmuzu hastalığı, yılancık, zona) birçok hastalığa tekabül ettiğini belirlediği bir cilt sorununa karşı tedavi olarak kullanılıyordu.”

Bizler kazı yapmaya başlamadan önce, bu alan, İngiltere’deki birçok arazi gibi, yüzlerce yıldır koyun otlatma sahası olarak kullanılmış sıradan bir yeşil alandı, çimleri kaldırır kaldırmaz tarihin katmanları arkeoloji tarafından ortaya çıkarılabilir.”

Thornton Manastırıalanında bulunan iskeletlerden alınan diş örnekleri, Kanada’daki McMaster Üniversitesi’ne gönderildi ve eski DNA’lar diş özünden başarıyla çıkarıldı. DNA testleri, 1349 baharında Lincolnshire’a ulaştığı belgelenen veba bakterisinin varlığını ortaya koydu.

malta-mezarlik

Kemiklerle ilgili çalışmalara liderlik eden Sheffield Üniversitesi Yaşam Boyu Öğrenme Bölümü’nden Dr. Diana Mahoney Swales, İskeletler laboratuvara döndükten sonra, bu insanların gerçekte kim olduklarını öğrenmeye başlarız.” dedi. Ve ekledi:

Bunu onların erkek ya da bayan, çocuk ya da yetişkin olup olmadığını belirleyerek yaparız. Ardından iskelet için dejeneratif hastalıklar olan raşitizm ve iskorbüt gibi geçirdikleri metabolik hastalıkları araştırmaya başlıyoruz. Ancak veba gibi ölümcül olan hastalıklar için, daha da ayrıntılı araştırma yapmak ve eski DNA analizlerini kullanmak zorundayız.”

 

Yazar: Amy Pullan

Çeviri: Zeynep Şenel Gencer

Kaynak: phys

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More