Nereye Dergisi
Arkeoloji, Tarih, Gezi, Seyahat ve Yaşam Kültürü Dergisi

14 Şubat Sevgililer Gününe Acıklı Bir Bakış “Aziz Dwynwen Günü”

Hikâyenin en eski halinde anlatıldığı gibi Dwynwen, Maelon Dafodrill adlı genç bir adama deliler gibi âşıktı ancak Dwynwen genç adamın evlilik öncesi cinsel tekliflerini reddettiği için Maelon Dafodrill çok sinirlendi ve onu terketti.

0 1.699

AZİZ DWYNWEN KİMDİR VE SEVGİLİLER GÜNÜ İLE ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR?

14 Şubat, dünya genelinde birçok ülkede Sevgililer Günü olarak bilinse de Galler’de geleneksel olarak romantizmle ilişkili başka bir tarih daha var: Aziz Dwynwen Günü: 25 Ocak.

Dwynwen-[dʊɨnwɛn]- aşıkların Galli koruyucu azizi olan Orta Çağ kralının kızıydı. Tahmin edebileceğiniz gibi, bugün romantik bir hikayeyi düşünmemiz pek mümkün olmasa da onun bir aşk hikayesi var.

Aziz Augustinus ve Hristiyanlığa Giden Karmaşık Yolu

Hikâyenin en eski halinde anlatıldığı gibi Dwynwen, Maelon Dafodrill adlı genç bir adama deliler gibi âşıktı ancak Dwynwen genç adamın evlilik öncesi cinsel tekliflerini reddettiği için Maelon Dafodrill çok sinirlendi ve onu terketti. Üzgün ve korkmuş olan Dwynwen, Tanrı’ya dua etti ve onun deliler gibi aşık olduğu adam, Maelon Dafodrill bir buz bloğuna dönüştü. Sonra da, Maelon’un zamansız tekliflerini reddettiği için, Tanrı Dwynwen’a üç dilek hakkı verdi.

Aziz Paulus’un Seyahatleri ve Hristiyanlığın Anadolu’da Yayılışı

İlk dileği, bir an önce Maelon’un buzlarının çözülmesiydi. İkincisi, “tüm kalpten sevenler” adına yaptığı duaların duyulmasıydı, böylece “onlar ya sevdiklerine kavuşmalı ya da tutkularından iyileştirilmeliydiler.” Son dileği, Dwynwen’ın asla evlenmek istememesiydi. Aziz Dwynwen’ın Anglesey Adası’nda, Llanddwyn’ de terkedilmiş bir kilisede bir rahibe olarak hayatına son verdiği söyleniyor.

Aziz Dwynwen bir melekle karşılaşıyor
Aziz Dwynwen bir melekle karşılaşıyor

Bir Efsane Yaratma

Dwynwen’in öyküsü, diğer Orta Çağ azizlerinin hayatlarını yansıtsa da yalnızca kendi kendini eğitmiş bilge Edward Williams’ın (1747-1826) yazılarında ilk defa ortaya çıkmıştı. Edward Williams daha çok şairane ismi Morganwg olarak biliniyordu. Şimdi Morganwg, bakış açınıza göre ya yaratıcıbir edebi dahi ya da utanmaz bir sahtekardı. Öyle ya da böyle, Dwynwen’in hikayesinin Orta Çağda olmadığı, Morganwg’un canlı hayal gücünün bir ürünü olduğu kesin gibi görünüyor.

Bebeklerin Koruyucusu “Köpek Aziz Guinefort”

Neolitik Çağda Bir Romeo ve Juliet? “Valdaro’nun Talihsiz Aşıkları”

Ama Dwynwen gerçek bir kadın olabilir: yarı efsanevi beşinci yüzyıl kralı Brychan Brycheiniog’ ın birçok aziz kızından biri olarak öncekisoy araştırmalarında bahsediliyor. 16. yüzyılın başlarında Latin topluluğunun bir bölümü, Galler kralı Maelgwn Gwynedd’in baskılarından kaçmak için Dwynwen’ın İrlanda’dan suyun üzerinde yürüdüğünü belirtiyor ancak Dwynwen için İrlanda’ya kaçmak daha iyi bir plan olabilirdi.

Llanddwyn adasındaki çarmıh
Llanddwyn adasındaki çarmıh

Dwynwen’ın inancı hakkında bildiklerimiz çoğunlukla iki Galce diliyle yazılmış şiire dayanmaktadır. En ünlüsü Orta Çağ Galler’inin en büyük şairi Dafyddap Gwilym tarafından 14. yüzyılın ortalarında yazıldı ve kesinlikle Morganwg tarafından biliniyordu. İçerisinde, aşık şairkendisi ve evli sevgilisi Morfudd için, Dwynwen’in yardımını “llatai” ya da sevgi mesajcısı olarak görüyordu. Dafydd, en azından yaptıklarının ahlaki açıdan şüpheli olduğunun farkında olarak, azizin aşıklara yardım ederek cennette yerini kaybetmeyeceğinin sözünü veriyor. Aslında, en azından sırtının mecazi olarak örtülmesini garantileyerek, aynı zamanda Morfudd’un her şeye karışan kocasının aşıkları ormanlık alandaki buluşmalarını bölmesini engellemesini Tanrıdan istiyor.

Evlilik Yüzüklerinin Antik Kökenleri (Sevgililer Günü Özel)

İlgili Yazılar

Papaz-şair Dafydd Trefor tarafından yazılan diğer şiir, yaklaşık 1500 yılına dayanıyor ve Gallerdeki yerleşim yerlerinin yeniden onarımında çalışmak ve onun resmini görmek için kiliseye toplanan hacıları tanımlıyor. Yeniden düzenlemeden sonra, Dwynwen’in kaçınılmaz şöhreti ortadan kaybolmasına rağmen, hacıların teklifleri kilisenin zenginleşmesini sağladı. Ama Dwynwen hiçbir zaman tamamen ortadan kaybolmadı.

18.yüzyılda Llanddwynwen ya da Llanddwyn kilisesi
18.yüzyılda Llanddwynwen ya da Llanddwyn kilisesi

Yeniden İncelenen Modern Eserler

1848’de İngilizce çevirilerle yayınlanan Morganwg’un elle yazılmış metinlerinden bölümler alındığında, Dwynwen’in yeniden ortaya çıkışı tam anlamıyla başlamış oldu. Sonuç olarak, hikâyesi zamanla ama şüphesiz Galler’e özgü bir hayal gücünde önemli bir yer etti. Örneğin, 1886’da besteci Joseph Parry “Dwynwen” erkek sesli kilise korosu için heyecan verici bir şarkı besteledi. 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başlarında, Gal gazeteleri her iki dilde de “Keltik Venüs” ün öyküsüyle zaman zaman ilgilendi.

1960’lı yıllarda, Sevgililer Günü’nün ticarileştirilmesi hız kazanırken, ilk Aziz Dwynwen günü kartları Galler’de üretildi. Ancak, buzda eriyen modelinin aksine, modern Dwynwen kartları yavaş yavaş yandığını kanıtladı. Aslında, 1993’e kadar bir eleştirmen, bir Dwynwen geleneği yaratma girişimlerinin kalmadığını belirtti.

Orta Çağ Gal dili şairi Dafyddap Gwilym’ın hayali bir portresi
Orta Çağ Gal dili şairi Dafyddap Gwilym’ın hayali bir portresi

Aşkın Günü – Sevgililer Günü’nün Karmaşık Kökenleri

Ancak şu an içinde bulunduğumuz yüzyılda, Aziz Dwynwen Günü, Sevgililer Günü’nde gördüğünüz medya ve buna benzer özel indirimler tarafından desteklenerek bir kez daha gösterişli bir hal alıyor. Aziz Dwynwen günü, Galce konuşanlara konuşmayanlardan daha tanıdık gelmesine rağmen, bu bile gitgide değişiyor.

Aşıklar için iki Sevgililer günü olması hakkında,Sevgililer Günü  – Galcede “Ffolant” olarak  biliniyor – ve Dwynwen,  Gallerliler bir şey söylüyor mu? Muhtemelen hayır. Fakat ikisinin arasındaki ilişki açıkça değişkendir.

Aziz Dwynwen kilisesinin Llanddwyn adasındaki kalıntıları. Orijinal şekli 16. Yüzyılda inşa edildi.
Aziz Dwynwen kilisesinin Llanddwyn adasındaki kalıntıları. Orijinal şekli 16. Yüzyılda inşa edildi.

Aziz Dwynwen günü, Sevgililer Günü’nün küreselleşen ticarileştirilmesine karşı kısmen bir protestodur. Fakat aynı zamanda, aynı pazarda göze çarpan bir Galler ürününe yer bulmak için bir girişimdir. Sevgililer Günü, kesinlikle bir Galli hedef kitle için tekrardan hediye alma olarak görülmemelidir – Bu durum, Aziz David’i “Galler’in Aziz George’u ” olarak pazarlamak gibi bir şey olurdu.

25 Ocak’ta Galler’de bulunursanız, kalbinizin isteklerini dinleme fırsatından en iyi şekilde faydalanın. Size verebileceğim tek tavsiye şudur: Dwynwen’e “Galler Sevgililer Günü” demeyin.

Modern Aziz Dwynwen ikonunun renkli bir resmi
Modern Aziz Dwynwen ikonunun renkli bir resmi

HRİSTİYANLIKTA HAC VE HACILIK KAVRAMI

Çeviri ve Düzenleme: Demet Yazıcı

Kaynak: ancient-origins

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More